Další lákadlo pro návštěvníky: Dolní Vítkovice opraví bývalou koksovnu

Dolní Vítkovice opraví objekty bývalé koksovny. Po dokončení projektu za 13 milionů korun povede areálem, kde se z uhlí suchou destilací vyráběl koks, nová prohlídková trasa. Podle mluvčí Dolních Vítkovic Pavlíny Copkové doplní novinka stávající okruhy v této národní kulturní památce.

„Práce, které finančně podpořil Moravskoslezský kraj, začnou ještě v říjnu. Stavba bude hotová v polovině roku 2019,“ řekla Copková.

Objekt koksovny je významnou architektonickou součástí jedinečného industriálního areálu Dolních Vítkovic. Po revitalizaci doplní celkový obraz výrobního toku materiálu od uhlí, koksu až po železo.

„Na projektu záchrany koksovny pracujeme již od roku 2016, kdy byla zpracována projektová dokumentace a získáno stavební povolení. Teprve nyní se však podařilo nalézt možnosti financování,“ uvedl ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela.

Sanace na poslední chvíli

Pro záchranu objektu bylo podle zástupců areálu nezbytné zahájit stavební práce co nejdříve. Pokud by totiž nadále zůstal vystaven povětrnostním vlivům, ničily by se ocelové a betonové konstrukce. Problémem jsou také náletové dřeviny, které z něj nyní vyrůstají a ohrožují jeho statiku a stabilitu.

Budova v této chvíli není v kondici, aby byla bezpečná pro návštěvníky. Cílem je objekt zachránit jakožto památku a zároveň ho i zabezpečit tak, aby k němu mohli návštěvníci.
Petr Koudela
ředitel Dolních Vítkovic

První návštěvníci si budou moci koksovnu blíže prohlédnout od poloviny příštího roku. Renovaci chce vedení Dolních Vítkovic dokončit ještě před začátkem letní sezony.