Zaměstnanci ostravských hutí nasadili 3D brýle. Virtuální realita je učí zvládat krizové situace

Školení zaměstnanců ArcelorMittal Ostrava pomocí virtuální reality (zdroj: ČT24)

V ostravské huti ArcelorMittal začali své zaměstnance školit pomocí virtuální reality. 3D brýle zaměstnancům promítají prostor výrobní haly a simulované nebezpečné situace, ke kterým může v provozu dojít. Pomocí speciálních ovladačů musejí sami kritické události vyřešit, například uhasit požár. Cílem je, aby se zaměstnanci naučili odhalit závady včas, vyřešit je a vyhnout se zranění.

Speciální školení neprobíhají přímo v provozu, huť na to má vyčleněné prostory. Ve výukové místnosti dokáží brýle simulovat konkrétní výrobní halu a v ní nebezpečné situace. ArcelorMittal Ostrava zatím nový způsob školení testuje, například na čerstvých absolventech středních a vysokých škol.

„Působilo to na mě ze začátku trošku nezvykle. Ten pocit byl takový jiný, ale když si potom zvyknete na ovládání, tak si myslím, že je to docela dobrý prostředek,“ řekl jeden ze zaměstnanců Jan Hučín.

Odborníci jsou pro

Virtuální realita má údajně mnohem příznivější účinek než klasické školení nebo testy. Podle odborníků se zaměstnanci díky virtuální realitě dokáží lépe vcítit do dané situace. „Virtuální realita je super. Je prokázáno, že lidé si to prožitkem lépe zapamatují,“ řekl bezpečnostní expert Jakub Kejval. 

ArcelorMittal Ostrava má v budoucnu v plánu převést do virtuální reality všechny své provozy, a tím stávající pilotní projekt rozšířit. V první vlně chce vedení nejdříve proškolit nové zaměstnance.

Každý den se v Česku zraní v práci 120 lidí

V Česku dochází k úrazům na pracovišti nejčastěji do dvou let od nástupu do nového zaměstnání. Každý den se v práci zraní v průměru 120 lidí, nejčastěji dochází k úrazům v pondělí kolem desáté hodiny dopoledne. Každý třetí den se přitom někomu stane nedodržení bezpečnostních zásad osudným.

Některé firmy se snaží bezpečnostní školení neustále inovovat a vylepšovat, aby dosáhli co největší efektivity. „Bohužel, většina z firem je pro papír, například pro vyplňování testů,“ doplnil bezpečnostní expert Kejval.