„Zachraňte Bredu!“ V Opavě se demonstrovalo za ikonický obchodní dům

Stovky lidí se v Opavě účastnily demonstrace za záchranu historické budovy bývalého obchodního domu Breda. Svého času neznámější a před druhou světovou válkou největší „obchoďák“ v tehdejším Československu je už sedm let zavřený a rychle chátrá. Organizátoři protestů i památkáři mají strach z jeho zániku.

Odborníci o opavské Bredě mluví jako o architektonickém unikátu. Patří k symbolům města, ale už sedm let dovnitř veřejnost nesmí. Vlastník domu, firma podnikatele Kamila Kolka, totiž skončil v konkurzu. Od té doby je budova zavřená a chátrá. 

Správce celý obchodní dům zajistil proti zatékání a do posledního místa vyklidil. Breda je připravena k případnému prodeji za 55 milionů korun. Nový majitel by však do objektu musel investovat možná až půl miliardy. Opava na koupi a opravu nemá peníze. Taková investice by podle vedení města na několik let zablokovala rozvoj Opavy.

Záchrana musí začít co nejdřív

Přibližně pět set lidí se v pondělí sešlo v Opavě, aby vyjádřili svůj nesouhlas s dlouholetým chátráním památkově chráněné budovy. Požadují, aby záchrana Bredy začala co nejdříve, obávají se, že by mohlo dojít i na demolici objektu. 

Tady přece nejde o počet obchodů a obchodních domů. Nyní je důležité zabránit zbourání a dalšímu chátrání stavby. Později se může začít uvažovat o jejím dalším využití.
Milan Meissner
zastánce záchrany Bredy

Podnikatel Kamil Kolek, jehož společnost Bredu vlastní, tvrdí, že ho stav budovy velmi trápí a že se marně snažil roky dohodnout s firmou, která odkoupila jeho pohledávku. „Nebyla ochota, nakonec Breda skončila v konkurzu,“ dodal.

Žije v Německu, Opava ho ale stále zajímá

Pondělní demonstraci za záchranu Bredy zorganizoval na sociálních sítích třiapadesátiletý Roman Ulbrich, který se v Opavě narodil, ale momentálně žije v Německu. Konkrétní řešení však nemá, hlavním cílem podle něj je upozornit na chátrající památku veřejnost. 

„Budova Bredy je pro mě srdeční záležitostí. Jednak jako rodilého Opavana, tak jako člověka, který se zajímá o historické stavební památky. Mou představou je, že se u jednoho stolu sejdou odborníci, kteří mohou něco dělat, například zástupci města, památkáři, vlastník,“ řekl Ulbrich.

Pomůže město?

Opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) řekl, že se radnice bude snažit ve věci angažovat, zároveň ale připomněl, že o odkupu neuvažuje. Podle něj Opava prověřuje možnost získat dotace v Česku, Evropské unii nebo z norských fondů.

Navrátil chce vyjednávat i se zástupci agentury CzechInvest. „Existuje představa, že by budovu mohla využít některá z nadnárodních společností. Pro ni by bylo levnější mít zázemí v Opavě, a ne v Praze,“ řekl.

Breda je na prodej za 55 milionů korun (zdroj: ČT24)

Dvacet let chátrá i Ostravica

Podobný osud postihl i prvorepublikový obchodní dům Ostravica-Textilia v Ostravě. Kdysi jeden z nejluxusnějších obchodních domů fungoval v centru města od roku 1930. Před devatenácti lety v něm proběhla nepovolená rekonstrukce, při které se zřítily stropy. Tehdy objekt vlastnil opavský podnikatel Kamil Kolek; právě jeho firma vlastní Bredu. 

O známý obchodní dům nedávno na veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM v Cannes ve Francii projevila zájem zahraniční firma. Jedná se o soukromého investora, který ale zatím nechce být konkrétní v tom, jaké plány s budovou má. Údajně by ale mělo jít o nekomerční využití.