Neprojedou. Řidiče uvězní v letním Brně kolony, zavřené budou ulice, mosty i tunel

Dopravní komplikace v Brně (zdroj: ČT24)

Bez omezení neprojedou o prázdninách řidiči žádnou částí Brna. Ředitelství silnic a dálnic, dopravní podnik i teplárny naplánovaly řadu staveb a s tím spojených dopravních uzavírek. Řidiči se stále nedostanou na most nad Žabovřeskou ulicí ani na Zábrdovický most. Uzavřený bude tunel v Husovicích. Omezení potrvají na Dornychu i Cejlu.

První letošní zatěžkávací zkouška čekala řidiče v dubnu, kdy se kvůli rekonstrukci uzavřel most nad Žabovřeskou ulicí. Využívali jej pro napojení z Bystrce na severní část velkého městského okruhu. V kolonách na objízdných trasách Komínem a Jundrovem od té doby tráví řidiči desítky minut navíc.

Ti, kteří cestují na sever města, narazí o kus dál na další omezení. Od července silničáři uzavřou frekventovaný Husovický tunel. Objet ho bude možné pouze jednou cestou, přes městskou část Lesná. Uzavřená totiž bude Gajdošova ulice.

Bez omezení neprojedou řidiči ani jižní částí města. Stále se pracuje a pracovat dlouho bude také v ulici Dornych. To znamená dlouhé kolony v původně čtyřproudové ulici Hladíkova u Zvonařky.

Lepší to není ani ve východní části Brna, zavřený Zábrdovický most bude hotový nejdřív na přelomu roku. V ulici Cejl, která je z poloviny uzavřená, by měly být teplovody i výměna kolejí hotové v říjnu. Opravovat se bude také řada dalších bočních ulic.

Přehled stavebních prací a uzavírek v Brně v roce 2019
Zdroj: doprava–brno.cz

Dopravní podnik opraví koleje na Cejlu i v Líšni

Dopravní podnik města Brna chystá kromě Cejlu práce i v dalších částech města. Od dubna do listopadu opraví koleje tramvajové trati v ulici Bubeníčkova. Pro řidiče ale nepředstavuje nová omezení, oprava je zahrnutá do projektu rekonstrukce ulice Zábrdovická.

Na letní prázdniny je v plánu oprava trati Jedovnická v úseku Ostravská–Novolíšeňská. Tramvajová linka 8 pojede v této době odklonem do Juliánova. Linka 10 skončí v zastávce Krásného. Náhradní dopravu do Líšně obstarají posílené autobusové linky 55 a 78. 

Koordinátorka dopravy Brněnských komunikací Vlasta Jágerová, která je ve funkci od ledna, letošní uzavírky už nemohla ovlivnit. „Nemáme takové pravomoci, abychom mohli rozhodovat o tom, co bude a nebude. Je to všechno o vstřícnosti. S Ředitelstvím silnic a dálnic o stavbách jednáme, domlouváme se,“ řekla. Vše je ale podle ní dáno tím, že stát dal letos městu prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic na opravy velké peníze, které je třeba v termínu prostavět.

Alespoň na příští léto chce Vlasta Jágerová chaos zmírnit. Prázdniny bez čekání za volantem ale slíbit nemůže.

Aktuální informace nejen o uzavírkách, ale i kolonách, nehodách nebo vytíženosti jednotlivých komunikací mohou řidiči získat například prostřednictvím aplikace Brněnských komunikací, kterou najdou na stránkách www.doprava-brno.cz.

Kvůli opravě D1 je problém i Brno objet

Dálnice byla jednou z posledních možností, jak objet jinak zcela ucpané Brno. Od poloviny května už to není pravda. Silničáři se pustili do opravy pětikilometrového úseku mezi 189. a 194. kilometrem. Policie do terénu poslala víc hlídek a varuje šoféry, že každé zaváhání může znamenat kolaps dopravy. „Někteří řidiči tam prudce najíždějí, nebo naopak brzdí, pouští najíždějící vozidla. Ne úplně dobře funguje pravidlo zipu,“ popsal mluvčí policie David Chaloupka situaci v omezení.

Jde totiž o jedno z nejvytíženějších míst české dálniční sítě a kolony se tam běžně tvořily i před začátkem rekonstrukce. Řidičům by se mělo ulevit v listopadu, kdy v brněnském úseku D1 práce skončí.