Většina rybníků má závady a mohou být nebezpečné, varuje Povodí Ohře

Události: Většina rybníků má závady, zjistilo Povodí Ohře (zdroj: ČT24)

Až čtyři z pěti rybníků na severozápadě Česka mají nějakou technickou závadu. Vyplývá to z průběžných kontrol vodohospodářů. Kvůli bezpečnosti by správci měli nedostatky rychle odstranit. Právě zanedbané nebo špatně udržované rybníky totiž při jarních bouřkách představují nebezpečí pro své okolí.

Pracovníci Povodí Ohře při kontrole okolí svých řek našli hráze rybníků, které netěsní, praskliny nebo dokonce poškozená stavidla. Většinou patří obcím nebo soukromníkům.

Zanedbání může způsobit problémy. Například ve Velkém Luhu na Chebsku po loňské květnové bouřce voda z přeplněného rybníka natekla lidem do domů. „Kdyby se přetrhla hráz i u rybníka, který je nad ním, tak by se velká voda dostala dál a možná by nevydržela ani tahle hráz,“ říká starostka Jiřina Vrábelová (ČSSD). Hráz starého rybníka nápor přívalových dešťů sice vydržela, ale přetékala, a to ji mohlo poškodit.

Proto vodohospodáři kontrolují i malé rybníky, které nemají ve správě. Hrázím, takzvaným přelivům, věnují největší pozornost. „Musí být v kondici, nesmí tam být žádné zátrhy, výmoly, rýhy a podobně,“ vysvětluje mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Hráz vydrží asi deset let

O největší počet rybníků se stará Český rybářský svaz. Hospodáři odhadují, že hráz vydrží deset let, pak se musí opravit. I malé vlny totiž břehy postupně narušují.

„Když je hlína vymletá, sjíždí břehy dolů,“ popisuje hospodář Václav Šnajdr z rybářského svazu v Božičanech na Karlovarsku. Kvůli trhlině raději nechal rybník vypustit a nyní ho čeká rekonstrukce.

Stejně jako nádrž u nedalekého Horního Slavkova. „Silnice je tělesem hráze, bortí se a hroutí,“ uvádí starosta Alexandr Terek (nez.). Hráz i se silnicí město nechá opravit, pod rybníkem jsou totiž domy.

„Pokud vlastník vodního díla nereaguje, tak probíhá institut takzvaných povodňových prohlídek povodňových toků,“ dodává mluvčí Povodí Ohře. Takových kontrol se účastní také pracovníci vodoprávních úřadů, kteří můžou rozdávat pokuty.