Suché léto přineslo zájem o rybníky. Obce je chtějí odbahnit i stavět nové

Po suchém létě mají obce enormní zájem o dotace na rybníky. Jen od poloviny září o dotace požádalo 166 měst a vesnic. Většina žádostí se týká odbahnění nebo jiných úprav, dvě desítky obcí by ale rády vyhloubily zcela novou nádrž. Podle ministerstva zemědělství je to největší zájem, který za poslední roky tyto dotace provází.

Během léta v obci Kačice ve Středočeském kraji poprvé za dlouhou dobu vyschl potok a ani předchozí roky nebyly deštivé. Kačice proto už čtvrtým rokem šetří na stavbu nového rybníka. Letos požádala i o státní dotaci. Nákladný projekt by totiž mohl vyjít až na 23 milionů korun.

„Je to sázka na budoucnost, aby tady zůstávalo víc vody,“ říká starosta obce Libor Němeček (nez.). „V potoce letos deset dní nebyla vůbec žádná voda, což nepamatuju. V minulosti tady byly hned tři rybníky a myslím, že bychom si teď zasloužili aspoň jeden,“ dodává Němeček.

  • První výzva: termín pro podávání žádostí od 19. 1. 2016 do 29. 4. 2016, doručeno 300 žádostí.
  • Druhá výzva, termín pro podávání žádostí od 14. 10. 2016 do 30. 11. 2016, doručeno 193 žádostí.
  •  Třetí výzva (současná), termín pro podávání žádostí od 17. 9. 2018 do 15. 1. 2019, doručeno k 16. 10. 2018 – 166 žádostí. Ministerstvo nevylučuje, že termín pro podání zkrátí.  
  • Zdroj: Ministerstvo zemědělství 

O stejnou dotaci jako Kačice si podle ministerstva zemědělství zažádalo už 166 obcí. Od vyhlášení dotační výzvy přitom uběhl teprve měsíc. „O danou podporu je ze strany obcí enormní zájem,“ potvrzuje mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Obce už podaly žádosti za víc než půl miliardy

Většina radnic se uchází o podporu na odbahnění nebo jinou údržbu rybníků. Dvacet vesnic a měst chce vyhloubit docela novou nádrž.

Některé obce by ale podávání žádostí nemusely stihnout. Termín mají sice až do ledna, ale kvůli obrovskému zájmu by ho ministerstvo mohlo zkrátit. Už do této doby obce podaly žádosti na projekty za víc než půl miliardy. Ministerstvo je přitom ochotné rozdělit maximálně 400 milionů korun.

Navíc zbývají ještě obce, které svou žádost teprve připravují. Mezi ně patří třeba Vojnův Městec na Vysočině. I zdejší potoky letos vysychaly. „Napadlo mě, že bychom mohli udělat na volném místě nový rybník, který by na jaře natekl a zadržel vodu. Máme malý rybářský spolek a během sucha nám vyschl přítok. V těch dvou rybnících, které u nás zatím jsou, voda ubývá,“ líčí dosavadní starosta Vojnova Městce Karel Malivánek (nestr. za ČSSD).

Se zvýšením dotací na rybníky ministerstvo zatím nepočítá. „U podaných žádostí se předpokládá úspora po výběrovém řízení. Stejně tak bude započítána vlastní účast investora v minimální výši dvacet procent,“ řekl České televizi mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.