O státním svátku se lidem otevřely parlamentní a vládní budovy. K vidění byly i Babišovy dary

U příležitosti státního svátku se veřejnosti otevřela sídla některých běžně nepřístupných institucí. Lidé si mohli prohlédnout malostranské budovy Poslanecké sněmovny a Senátu. Zavítat mohli také do Lichtenštejnského paláce na Kampě, který slouží vládě, nebo do Černínského paláce na Hradčanech, kde sídlí ministerstvo zahraničí. Celkem si budovy prohlédlo více než 7000 lidí

Reprezentační sály, zasedací místnosti a kanceláře některých parlamentních výborů i další prostory sídla poslanců byly přístupné od vchodu v podloubí Malostranského náměstí.

Skupiny návštěvníků doprovázely průvodkyně Pražské informační služby, které hosty během zhruba hodinové prohlídky seznamovaly s historií budov, architektonickými zajímavostmi i s jejich současným využitím.

Kdo měl zájem prohlédnout si nedalekou budovu Senátu, dozvěděl se o dějinách barokního Valdštejnského paláce i o osudu jeho prvního majitele, vévody Albrechta z Valdštejna. „Dělají se tu fronty, protože zájem o to, podívat se dovnitř, je opravdu velký,“ informovala redaktorka ČT Izabela Neipřejová.

Události: Den otevřených dveří v parlamentních a vládních budovách (zdroj: ČT24)

Už bez průvodce mohli lidé navštívit Kolovratský palác, jehož historie je spjata především s předválečnými a protektorátními vládami.

Po prohlídce mohli zájemci zavítat do přilehlé Valdštejnské zahrady, v níž kromě barokní výzdoby mohli obdivovat i výry, pávy nebo kapry v zahradním jezírku. Sídla obou komor byla přístupná zdarma až do čtvrté hodiny odpolední.

Černínský palác si lidé mohli prohlédnout během zhruba hodinové prohlídkové trasy do třetí hodiny odpoledne, a to včetně bytu někdejšího československého ministra zahraničí Jana Masaryka. Otevřená byla i přilehlá zahrada.

Babišovy dary k vidění

Úřad vlády zpřístupnil Lichtenštejnský palác. Součástí trasy komentovaných prohlídek byla nově i výstava protokolárních darů premiéra Andreje Babiše. Budova, která slouží k pořádání konferencí, protokolárních akcí nebo ubytování státních návštěv, byla otevřena až do páté hodiny odpolední.

Nápad se sbírkou darů jsme odkoukali od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Některé z těch věcí vidím poprvé. Chtěli bychom založit tradici a následovníci, kteří přijdou po mně, by v tom mohli pokračovat.
Andrej Babiš
premiér

Mezi nejvýznamnější dosavadní zahraniční cesty premiéra patřila návštěva Spojených států a přijetí prezidentem Donaldem Trumpem. Mezi více než padesáti dary byl basketbalový dres s podpisem hráče Tomáše Satoranského, který Babiš od Trumpa dostal. Babiš v USA navštívil zápas NBA, v němž Satoranský hrál. Basketbalista se s ním ale odmítl setkat.

Mezi exponáty z Babišových cest byla také slavnostní pokrývka hlavy z Indie, čínská ručně malovaná váza, porcelánová váza z Maroka, skládací textilní misky ze Singapuru nebo kožený fotbalový míč s podpisem slavného Ference Puskáse. Výstavu doplňovaly fotografie, informační panely a filmová smyčka ze zahraničních návštěv.

Výstava protokolárních darů se podle Babiše bude rozšiřovat s jeho dalšími zahraničními cestami. Uvažuje se také o zařazení darů, které do České republiky přivezou zahraniční státníci.

Lichtenštejnský palác v současnosti slouží k pořádání konferencí, protokolárních akcí a jako prostor určený k ubytování státních delegací. V minulosti objekt obýval například španělský král Juan Carlos s chotí Sofií, britská královna Alžběta II. či japonský císař Akihito s císařovnou Mičiko.