Medvěd se vrátil do CHKO Beskydy. Pokud nezamíří mezi lidi, odchyt mu nehrozí

Medvědice se vrátila do CHKO Beskydy (zdroj: ČT24)

Medvědice, kterou nedávno odchytili ochránci přírody a nasadili jí monitorovací obojek, opustila okolí Hukvald na Frýdecko-Místecku a vrátila se zpět do CHKO Beskydy. Úřady ani ochránci přírody proto v tuto chvíli neuvažují o případném odchytu či odlovu. Úřady by mohly zasáhnout v případě, že by šelma začala ohrožovat lidi a jejich obydlí.

„V současné chvíli není důvod k odlovu ani k odchytu. Reagovali jsme na to, že se medvěd pohyboval mimo CHKO. Hejtman proto podepsal udělení výjimky pro případ nutnosti zásahu,“ řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. 

Tuto výjimku by mohly úřady využít jenom v případě, že by se medvědice opět začala pohybovat v obydlených oblastech a ohrožovala lidi. Pokud zůstane v CHKO, není důvod zasahovat, protože Beskydy jsou pro mědvěda hnědého přirozeným prostředím a tato šelma je navíc chráněná. 

Medvěd už se vrátil zpět do Beskyd a aktuálně už se vyskytuje ve Zlínském kraji. Zatím nepozorujeme, že by se choval nějak nestandardně a v tuto chvíli by se ani neměl přibližovat k lidem a dělat jim problémy.
Miroslav Kutal
Hnutí DUHA

Medvěd už vybral několik včelích úlů, nic vážnějšího se ale zatím nestalo a ochránci přírody ani nepředpokládají, že by měl lidem způsobit vážnější problémy. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) uvedl, že vyvolávání paniky není v tuto chvíli na místě, i když lidé by při návštěvě lesa měli být opatrní. „Pokud lidé vědí, že setkání s touto šelmou někde hrozí, musí být obezřetní,“ řekl hejtman. 

Kraj je v úzkém kontaktu s expertem z Mendelovy univerzity, se kterým spolupracuje i Správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Podle hejtmana jde o odborníka na medvědovité šelmy, který všechny dostupné informace i výstupy z monitorovacího obojku vyhodnocuje a v případě potřeby je schopen zasáhnout.

Ochránci přírody šelmu odchytili před dvěma týdny a nasadili jí telemetrický obojek, který vysílá její aktuální polohu. Odborníci chtějí vědět, jak se zvíře pohybuje a jaké má zvyky. Medvědici odebrali i genetický materiál, díky kterému by mohli odhalit, zda se jedná o stejné zvíře, které se pohybovalo ve Zlínském kraji. 

Před odchytem, na kterém spolupracovali i odborníci z Polska, se medvědice pohybovala zejména v okolí Lysé hory. V posledních dnech lidé medvěda pozorovali také u Hukvald na Frýdecko-Místecku. Odchycená medvědice váží 106 kilogramů a měří 87 centimetrů.