Kácení smrčin v rezervaci u Doks šokovalo ekology. Turisté tam nesmí, těžaři dostali povolení

Události: Kácení v přírodní rezervaci šokovalo ekology (zdroj: ČT24)

Kácení stromů v Národní přírodní rezervaci (NPR) Břehyně-Pecopala u Doks na Českolipsku mělo zamezit šíření kůrovce do nejcennějších částí tohoto území. Výjimka byla udělena pouze pro nahodilou těžbu kůrovcového dříví, uvedlo ministerstvo životního prostředí. Hnutí Duha upozornilo na masivní těžbu smrků na pozemcích Vojenských lesů a statků (VLS), podle ekologů došlo k rozsáhlému poničení rezervace.

Do Národní přírodní rezervace Břehyně-Pecopala na Českolipsku lidé kvůli přísné ochraně tamní přírody nesmějí. K nelibosti ekologů z Hnutí Duha už ale to samé neplatí pro dřevorubce a jejich stroje. Ministerstvo životního prostředí jim udělilo výjimku kvůli kůrovci.

„Klíčové je, že převážnou většinu smrkového porostu této rezervace tvoří monokulturní uměle vysazené smrčiny, přirozené podmáčené smrčiny tvoří menší část,“ uvedla mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová.

Podle jejích slov je dlouhodobým cílem nahradit tyto porosty lesem s vhodnější druhovou skladbou pro toto vzácné území. „Kůrovec tento proces náhrady urychlil,“ dodala. Zároveň šlo podle ní o zamezení šíření kůrovců na jih této rezervace, tedy do cenných podmáčených smrčin.

„Udělená výjimka má přísná pravidla – mohou se kácet jen aktivní kůrovcové stromy, nekácí se jiné druhy dřevin, část dřeva se ponechává odkorněná na místě,“ uvedla mluvčí.

Hnutí Duha ale žádá ministerstvo, aby dosavadní postup těžařů a Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj prošetřilo a zachránilo zbytky podmáčených smrčin, které jsou součástí evropské soustavy chráněných území Natura 2000.

„Tahle lokalita je výjimečná tím, že je to nejníže položená přirozená smrčina v Česku. Byl zničen skutečně biotop evropského významu,“ poukázal na jednu z vykácených mýtin koordinátor Hnutí Duha Olomouc Miroslav Kutal.

Domov vlků a jeřábů

Pochybení už ve čtvrtek odmítly i Vojenské lesy a statky. Jejich mluvčí Jan Sotona uvedl, že rozsah těžby i provedení průběžně s orgány ochrany přírody úzce konzultují. „Podle jejich stanoviska zásahy VLS nedochází k poškozování předmětu ochrany přírody v dané rezervaci, navíc jsou časovány do období, kdy je jejich vliv na život vzácných živočišných druhů v lokalitě minimální,“ uvedl.

Za loňský rok bylo v lokalitě podle zjištění ekologů vytěženo přes devět tisíc krychlových metrů dřeva převážně v podmáčených smrčinách v okolí Břehyňského rybníka, kde vychovávají mláďata jeřábi popelaví nebo vlci.

Těžba pokračovala i letos. Národní přírodní rezervace Břehyně-Pecopala v sobě spojuje škálu biotopů typických pro Dokeskou pahorkatinu, od vodní plochy, rákosin a přilehlých mokřadů Břehyňského rybníka po pískovcové skalní město Pecopala.