Na Brněnské přehradě začne v sobotu plavební sezona. V Lednici už lodě jezdí od března

Spuštěním lodi Stuttgart na vodu začne v sobotu 73. plavební sezona na Brněnské přehradě. Lidé si budou moci mimo jiné prohlédnout technické zázemí přístaviště. První lodě vyplují podle jízdního řádu půl hodiny před polednem, ceník zůstává stejný jako minulý rok.

Na Brněnské přehradě finišují s přípravami sobotního zahájení plavební sezony. „Musí se zkontrolovat úplně vše, co se týká elektro výzbroje, kormidelního systému, protipožárních opatření,“ řekl vedoucí lodní dopravy DPMB Martin Ecler.

S přípravami začali pracovníci dopravního podniku už v polovině března. „Museli jsme už montovat baterie do lodí. Zapojit je tak, aby loď byla pod napětím,“ vysvětlil Martin Ecler.

Loď Brno zůstane na suchu

Na hladinu přehrady spustí dopravní podnik postupně šest lodí. „Před zraky všech diváků spustíme na hladinu přehrady loď Stuttgart, což běžně nebývá k vidění,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Veřejnosti se otevře celý areál Lodní dopravy. K vidění bude technické zázemí údržby plavidel. „Lidé si zblízka mohou prohlédnout kormidelní ploutev nebo lodní vrtuli lodi Brno, která bude vystavená na souši,“ dodala Hana Tomaštíková.

Letošní novinkou je odpočinková zóna u přístaviště s lavičkami a zelení. Ceny za plavbu zůstávají stejné jako loni. Základní jízdné stojí patnáct korun. Program slavnostního zahájení je k dispozici na stránkách Dopravního podniku města Brna.

Lodě v Lednici
Zdroj: ČT24

V Lednici už jezdí lodě od března

V Lednici je plavební sezona už v plném proudu. Od března jezdí od zámku k minaretu a od dubna také k Janohradu. Za kormidlo usedá na Zámecké Dyji už sedmým rokem kapitán Michal Madro. Zájem o plavby je podle něj čím dál větší. „Rok co rok lidi přicházejí dřív a dřív. Pamatuji si, že v dubnu jsme si ještě mnohdy i četli na lodi, ale teď už jezdíme tam a zpátky,“ konstatoval Michal Madro.

Na zahájení lodní sezony se chystají i na Nových Mlýnech, příznivci vodní turistiky si ale počkají až do začátku května.