Na obnovu kapličky v Sobíně chce Zličín vypsat veřejnou sbírku. Pomoc nabízejí lidé z celého Česka

Radnice pražského Zličína plánuje veřejnou sbírku kvůli stržené kapličce se zvoničkou v Sobíně, do které v úterý naboural kamion. Ještě ten den musela být kaplička na příkaz statika stržena. Návrh na vypsání veřejné sbírky projedná v pondělí rada městské části. Pokud plán schválí, musí ještě sbírku odsouhlasit pražský magistrát. Podle starostky Zličína Marty Koropecké (nez.) už projevily zájem o pomoc s obnovou kapličky desítky lidí.

Novogotickou stavbu, která byla památkově chráněná od roku 2007, chce městská část postavit znovu. Na opravu ale nemá peníze. „Ihned po nehodě se nám začali ozývat lidé z celé republiky, že by nám chtěli pomoct. Ať už finančně nebo jinak. Například volali restaurátoři, že nám pomůžou s opravou sochy Panny Marie, nebo zedníci, že by nám novou kapličku mohli postavit,“ uvedla starostka Zličína Marie Koropecká.

Sama prý takový zájem ani nečekala. „Je to neuvěřitelné a velmi si toho vážíme,“ dodala. Podle ní se ozvaly desítky lidí.

Řidič kamionu, který do zvoničky narazil, nepřizpůsobil podle policie rychlost jízdy stavu vozovky. „Celá událost byla šetřena jako klasická dopravní nehoda a policisté to vyřešili na místě blokovou pokutou ve výši 2000 korun,“ sdělil ČT mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Kaplička se zvoničkou stála v Hostivické ulici. Postavena byla v roce 1885 v neogotickém slohu na osmiúhelníkovém půdorysu podle návrhu V. K. Panoše.