Kamion v Sobíně zdemoloval památkově chráněnou kapličku

Kamion v Sobíně zdemoloval památkově chráněnou kapličku (zdroj: ČT24)

Naložený kamion v úterý dopoledne zdemoloval kapličku se zvoničkou v Sobíně na západě Prahy. Radnice musela poničenou stavbu odstranit, na jejím místě chce ale postavit novou. Novogotická kaplička byla od roku 2007 památkově chráněna. Příčiny nehody se zatím vyšetřují, řidič kamionu skončil v rukou lékařů.

Kamion, který převážel stavební materiál, zničil celou spodní část kapličky, praskliny byly vidět i na zvoničce. Statik doporučil celou stavbu zbourat. Památkově chráněná kaple byla dva roky po rekonstrukci.

„Teď zachraňujeme to nejcennější z té stavby, což je zvon, který byl sejmut. Ve vnitřku je pak socha panenky Marie,“ uvedl při bourání kaple místostarosta Zličína Pavel Kovařík (Pro Zličín a Sobín).

Zličínská radnice, pod kterou Sobín spadá, se podle starostky pokusí kapličku obnovit. „Určitě budeme chtít postavit novou, nyní to odhodlání máme. Ale už to nebude ono, měla totiž nevyčíslitelnou historickou hodnotu,“ uvedla starostka Marta Koropecká (Pro Zličín a Sobín).

„Budeme obnovu kapličky financovat ze zdrojů městské části. V případě, že by tato částka nestačila, pokusíme se navázat na rok 1885, kdy byly na tuto stavbu vybrány finanční prostředky z řad místních obyvatel,“ doplnil místostarosta Kovařík.

Sedmašedesátiletého řidiče odvezla záchranná služba do motolské nemocnice. „Jednalo se o preventivní vyšetření po nehodě,“ řekla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Okolí kapličky bylo po nehodě zhruba pět hodin neprůjezdné, odklonem musely jezdit také autobusy MHD.

Kaplička se zvoničkou se nachází v Hostivické ulici. Postavena byla v roce 1885 v neogotickém slohu na osmiúhelníkovém půdorysu podle návrhu V. K. Panoše. Od roku 2007 byla památkově chráněna.