Běh, sjezd, lezení, střelba, sníh a mráz. Jesenický Winter Survival vytřídí nejtvrdší vojáky

Hned dvakrát se k historii obrací letošní ročník armádního přeboru Winter Survival. Pořadatelé chtějí připomenout jednak čtvrt století existence náročného novodobého závodu, jednak i výročí prvních mezinárodních armádních lyžařských závodů, které se uskutečnily v únoru 1924 v Železné Rudě. Závodníky i letos čekají náročné přesuny zasněženými Jeseníky, budou se muset vypořádat s vypětím fyzickým i psychickým.

Vojáci do závodu odstartovali v pondělí, kdy je čekal především 25kilometrový přesun terénem Hrubého Jeseníku, střelba či rozdělávání ohně. Do 25. ročníku přeboru Winter Survival se přihlásilo téměř šest desítek vojáků z Česka, Rakouska, Německa, Polska a Slovenska. „Soutěží devatenáct týmů, patnáct je z české armády, kde jsou zastoupeny všechny druhy vojsk, a čtyři týmy máme ze zahraničí,“ upřesnil mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Winter Survival se řadí mezi nejtěžší armádní závody v Česku, podle pořadatelů nemá soutěž obdoby ani ve světě. „Je to prestižní záležitost a dostávají se sem nejlepší z nejlepších,“ zdůraznil mluvčí. Dodal, že více než po deseti letech odstartovaly do Winter Survival také ženy.

Během čtyř soutěžních dnů musí tříčlenné vojenské hlídky při mnohakilometrových přesunech zdolávat skalní stěny, překonávat vodní toky a říční rokle. K úkolům ale patří například i pomoc při dopravní nehodě – na závodníky čeká havarované nákladní auto a dva zranění vojáci, kteří vypadli z jeho kabiny.

V Jeseníkách vrcholí extrémní armádní závod Winter Survival (zdroj: ČT24)

Loni potrápila účastníky obleva

Účastníci přeboru absolvují také orientační běh a měřené sjezdy na lyžích, závěrečnou disciplínou bude paralelní slalom v Karlově. „Celková délka přesunů na lyžích s veškerou výbavou pro přežití bude více než 70 kilometrů,“ vyčíslil mluvčí.

Podle ředitele Winter Survival Aloise Matýsky jsou zvolené disciplíny součástí speciální tělesné přípravy a přežití. Ve srovnání s minulým rokem jsou ale podle něj podmínky komfortnější. Loni totiž koncem ledna zima polevila, v Jeseníkách byla obleva a vojáci se potýkali s blátem a vlhkem. Letos je dostatek sněhu, na horách ho leží v nejvyšších polohách až půldruhého metru, a je nižší vlhkost.

Závodu se v minulých ročnících účastnili také Francouzi, Maďaři, Norové, Nizozemci či Slovinci. Loni závod zdárně dokončilo 20 družstev z 22, armádní mistrovství ovládli Rakušané.