Bezplatné parkování v širším centru Prahy o svátcích nebude

Lidé, kteří o svátcích míří za pražskými příbuznými, musí počítat s tím, že za parkování letos neušetří. Ve všech městských částech se zónami placeného stání totiž bude parkování zpoplatněné. Na Praze 1 a částečně i na Praze 2 a 7 lidé zaplatí dokonce plnou částku.

„V Praze 1 a částečně v Praze 2 a 7 se po dobu vánočních prázdnin ceny pro návštěvníky Prahy za parkování nezmění,“ uvedla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Cena za parkování se bude v těchto lokalitách pohybovat od 20 do 80 korun za hodinu.

Praha 7 nabídne návštěvníkům jen zvýhodněné noční parkování za dvacet korun na noc v garážích na Letné, dodal mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. V ostatních městských částech (tzn. v Praze 3, 4, 5, 6 a 8) zaplatí během vánočních prázdnin řidiči méně než obvykle: od dvaceti do osmdesáti korun za den v závislosti na tom, kde plánují parkovat. Parkování o víkendech je v těchto městských částech zdarma.

Úpravy se vůbec netýkají tzv. modrých zón, ve kterých mohou parkovat i během vánočních svátků pouze rezidenti.

Sledovat tabulky

Nejdůležitější podle Liškové je, aby si lidé hlídali dodatkové tabulky na parkovištích. „Tam, kde je provozní doba pondělí až neděle, se cena za parkování nezmění. Tam, kde je pondělí až pátek, bude platit zvýhodněná cena.“ Lidé by si také podle Liškové měli pečlivě hlídat údaj uvedený na parkovacím automatu, který jim detailně ukáže, kolik zaplatí. 

Loni bylo možné během vánočních svátků zaparkovat v celé Praze 3 a částečně i v Praze 7 zdarma. Od února letošního roku je systém parkovacích zón v Praze sjednocený. Městské části se tedy řídí stejnými pravidly.

Modrá, fialová, oranžová

Zóny placeného stání jsou rozdělené do tří kategorií. Nejrozšířenější jsou tzv. modré zóny, které jsou určené pouze pro rezidenty a pro lidi s parkovacím oprávněním. To může být vydané pouze na základě trvalého pobytu v příslušné městské části. Fialové zóny jsou určené jak pro rezidenty, tak pro návštěvníky, kteří zde mohou parkovat pouze po dobu 24 hodin. Oranžových je nejméně a jsou určené pouze pro návštěvníky. Parkování je zde časově omezené.

První zóny placeného stání byly v hlavním městě zavedené v Praze 1 v roce 1996. Později je zavedly i další městské části a postupně je rozšiřují. Jako poslední je zavedla letos v červenci Praha 4.