Památkáři odmítli zrušit ochranu železničního mostu na pražské Výtoni, čeká se na verdikt ministerstva

Památkáři odmítli zrušit památkovou ochranu železničního mostu na pražské Výtoni. České televizi to sdělil ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) v Praze Ondřej Ševců. Vyjádření si od památkářů vyžádalo ministerstvo kultury, které bude mít o sejmutí památkové ochrany mostu definitivní slovo. Most patří Správě železniční dopravní cesty, která ho chce kvůli špatnému stavu zbourat a na místě postavit kopii. To ovšem bez sejmutí památkové ochrany není možné.

Vyjádření pro ministerstvo kultury odeslali památkáři koncem října. „K požadovanému sejmutí památkové ochrany vyjadřujeme nesouhlas, což dokládáme řadou posudků a vyjádření. Například závěry z Vědecké rady generální ředitelky NPÚ,“ uvedl Ševců.

Památkáři jsou si zároveň vědomi velmi špatného stavu ocelové konstrukce mostu. Chtějí proto jednat o možnostech opravy, ne však o zbourání.

Ministerstvo kultury (MK) nechce zatím vyjádření památkářů komentovat. „K probíhajícímu správnímu řízení není možné podávat jakýkoli komentář, to je dáno zákonem,“ uvedla mluvčí Simona Cigánková.

Rekonstrukce pěších lávek na železničním mostě Výtoň - Smíchov
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Ministerstvo kromě NPÚ požádalo o posudek také odbor památkové péče pražského magistrátu. Ten zatím žádné stanovisko nevydal. Podle ředitele odboru se čeká na prezentaci výsledků průzkumu stavu mostu od Kloknerova ústavu.

Železniční most spojuje Výtoň se Smíchovem. Vedle vlaků ho využívají i chodci. Pěší lávka byla letos kvůli rekonstrukci deset měsíců uzavřená. Lidem se její jižní část znovu otevřela v polovině října. Oprava vyšla na zhruba deset milionů korun.

Most z roku 1901 leží na trati mezi hlavním nádražím a Smíchovem a patří k nejvytíženějším místům na české železnici. Po celou dobu funguje bez větších oprav. Od roku 2004 je soubor mostů na celém úseku kulturní památkou.