Elektronizace, méně reklamy v ulicích či „superúřad“. Volební lídři představili plány pro Brno

Předvolební debata z Brna o městských službách (zdroj: ČT24)

Elektronizace městské správy, sdružení magistrátních služeb na jednom místě, lepší podmínky pro rodiny a seniory nebo podpora aktivního občanství. Tak zní některé recepty jedenácti kandidátů na primátora Brna, kteří se ve čtvrtek utkali v další předvolební debatě České televize. O hlasy voličů se uchází celkem 22 uskupení, do debaty byli pozváni lídři kandidátek s nejvyšším volebním potenciálem.

Na elektronizaci městské správy se chce zaměřit brněnská ČSSD. „Je to v podstatě eGovernment v malém a z tohoto hlediska je to o zcela nových webových stránkách, je to o vyřešení celé řady agend a navigací právě touto cestou, je to o aplikaci, kterou by do chytrých telefonů mohli Brňáci získat, je to i o takových opatřeních, jako je třeba karta Brnáček, která směřuje na děti v rámci čerpání služeb a celé řady slev, jsou to aplikace, které by pomáhaly v pěší i cyklodopravě a tak dále,“ uvedl v debatě zástupce ČSSD Oliver Pospíšil.

Elektronizaci městských služeb chtějí posílit také Zelení. Vzorem i prostředkem k tomu se má stát karta na hromadnou dopravu, kterou lze vyřídit přes on-line systém. „Chceme občanům dále nabídnout, aby tak, jak si nyní můžou zlevněnou tramvajenku vyřizovat přes internet, aby se na ni mohly navázat další služby, to znamená vyřídit si elektronicky řidičský průkaz, žádost o byt nebo kartičku do knihovny,“ navrhuje kandidátka Zelených Jasna Flamiková. Na tramvajenku by podle ní měly být navázány také bikesharingové služby, tedy Rekola nebo další systémy sdílených bicyklů.

Celá předvolební debata z Brna (zdroj: ČT24)

Na návrhy Flamikové reagoval kandidát Pirátů Tomáš Koláčný. „U těch řidičáků, občanek a podobně je vyřízení přes internet problematické, protože je to výkon státní správy, a abyste nemuseli na úřad přijít, tak je potřeba, aby nejdřív došlo ke změně zákona. Piráti tuto změnu zákona připravují, nicméně ještě neprošla. Věřím, že v nejbližších letech by mohla projít a potom bychom se mohli dočkat i toho, že se tyto agendy státní správy, tedy vyřizování občanek, řidičáků, registrace vozidel, budou moci dělat plně přes internet,“ uvedl. Piráti dále slibují například sdružení všech odborů magistrátu do jedné budovy. „Doufám, že se to podaří uskutečnit do konce příštího volebního období,“ plánuje Koláčný.

Také ANO chce sdružit všechny magistrátní služby v jedné budově. „Je potřeba si uvědomit, že v současné době je úřad lokalizován na osmi místech, to znamená, pokud někdo chce vyřídit věci komplexně, tak musí objet osm lokalit,“ upozorňuje současný primátor Petr Vokřál. Vlastní budova podle něj bude stát asi 1,5 miliardy korun. „Nicméně zhruba šest set až sedm set milionů korun přijde do příjmů města ve formě prodeje zbytného majetku z těch sedmi, osmi míst, které prodáme,“ počítá Vokřál. Zároveň podle něj projekt přinese další úspory, protože nová stavba bude na špičkových energetických standardech. Dále chce ve městě vybudovat komunitní centrum pro seniory.

I ODS kromě elektronizace městské správy zmiňuje téma péče o seniory. „Chtěla bych zdůraznit, že v našem programu se chceme, co se služeb města týče, zaměřit na seniory, protože populace stárne. Brno má průměrný věk 42 let, což je hned po Plzni druhý nejvyšší věk, a poslední čtyři roky bohužel mám pocit, že tady nebylo na seniory vůbec myšleno, že se v sociální oblasti řešilo zejména téma bezdomovectví, ale já si myslím, že je to zásadní téma, které sama vnímám jako důležité,“ uvedla Markéta Vaňková (ODS s podporou Svobodných).

„Služby města nejsou jen úřady a tyhle záležitosti, ale je to také dohled nad pořádkem a bezpečností v ulicích a pro nás je prioritou zajištění bezpečnosti v ulicích města Brna a bezpečnosti jeho občanů,“ upozornil v diskusi kandidát SPD Ivan Fencl. „Co se týče elektronizace, určitě je to otázka databázových systémů a hlavně jejich propojení, datových registrů, které mohou zjednodušit jednání s úřady a vyřizovat vše na jednom místě díky tomu, že to je centrálně dostupné, to by neměl být problém,“ doplnil Fencl. Kromě elektronizace chce však zachovat prostor pro pravidelné přímé setkávání lidí s vedením magistrátu.

KDU-ČSL plánuje mimo jiné omezit zbytečnou reklamu ve veřejném prostoru. „Už v tomto volebním období vznikl návrh na odstranění takzvaného vizuálního smogu především v tom historickém centru. Chceme, aby právě v městské památkové rezervaci to omezení bylo. Ten způsob existuje na základě městské vyhlášky, která už byla připravena, a my ji chceme v příštím volebním období předložit,“ uvedl křesťanský demokrat Petr Hladík. Mezi priority pak řadí hlavně služby pro seniory, například rozšíření odlehčovací a pečovatelské služby na víkendové dny.

Andréa Komárková (Nezávislí kandidáti pro město Brno) upozorňuje na mezery v oblasti péče o zdravotně postižené občany. „Sociální služby jsou vázány na sociální oblast, to znamená, že například zdravotně postižení nemají absolutně zajištěné sociální, zdravotní a právní služby,“ prohlásila v debatě. A vypíchla i další problémy. „Je špatná informovanost občanů. Nejsou propojeny koordinace, když si vezmete třeba bezdomovce, tam máte kurátor versus městská policie,“ dodala. V sociální oblasti pak slíbila zlepšit služby tím, že zajistí více pracovníků.

STAN plánuje zajistit více míst ve školkách a podporovat aktivity dětí a rodin. Jednou z možností, jak situaci rodin zlepšit, jsou podle ní sdílená místa ve školkách. „Tak, jak je například sdílené bydlení pro seniory nebo sestřičky, tak může existovat i sdílené místo ve školkách, je to celkem fajn věc, i když se o tom moc neví,“ upozornila kandidátka Starostů a nezávislých Petra Quittová. Podle ní totiž spousta rodin, díky pomoci babičky nebo služeb jiného zařízení, nevyužívá školku na všech pět dnů v týdnu. „A další dítě by mohlo ve zbývajících dnech to místo využít,“ navrhuje Quittová.

Hnutí Žít Brno pak chce podporovat komunitní aspekt občanství a sounáležitost s městem. „Je tady obrovské množství příležitostí pro to, aby město vytvářelo podmínky, aby se lidé pospojovali a s velmi nízkými náklady řešili městské problémy,“ uvedla Barbora Antonová. „Je tady třeba výborná služba náhradních babiček, kdy se mezigeneračně propojují ženy, které jsou schopny postarat se o nějaké dítě, a zároveň mladé rodiny, které potřebují dítě pohlídat, což částečně řeší třeba nedostatek školek nebo jiných zařízení pro děti,“ zmiňuje příklad, jakým způsobem chce Žít Brno město měnit.

TOP 09 pak plánuje rozšiřovat rozsah tzv. oběhového hospodářství; kromě recyklace papíru, plastu a skla hodlá prosazovat zvýšení recyklace v dalších oblastech. „Chtěl bych se zmínit o hospodaření s vodou, protože v tom vidím největší problém,“ uvedl Vlastimil Válek. „Voda se stává velmi drahou komoditou, bude stále dražší, a pokud s ní nebudeme efektivně hospodařit, tak se dostaneme do neřešitelné situace,“ pokračuje. Základními body jsou podle Válka nakládání s dešťovou vodou, stavba nádrží na dešťovou vodu nebo recyklace vody. Město by podle něj mělo například využít projekt Mendelovy univerzity, který se hospodařením s vodou v české krajině zabývá.

Volební potenciál

Hosté byli do studia pozváni na základě průzkumu takzvaného volebního potenciálu, který si Česká televize nechala zpracovat společnostmi Kantar TNS a Median. Průzkum volebního potenciálu neukazuje možný výsledek voleb. Lidé v něm nevybírají jednu stranu, které by hodili svůj hlas, ale říkají, o volbě kterých stran vážně uvažují.

  • Kromě stran a hnutí pozvaných do debaty České televize se o hlasy voličů v Brně ucházejí také uskupení Sportovci, Zvířata jsou můj život, Moravané, KSČM, Slušní lidé a Soukromníci, Romská demokratická strana, Smart moravská metropole, Brno Plus, Brněnští senioři, Maffie.cz a Jauner Československo 2018.

Diskuse z Brna je čtvrtou ze šesti debat České televize před komunálními volbami. Střídavě se představují kandidáti ze tří největších měst a tří obcí, které v uplynulých třech letech získaly titul Vesnice roku. Debaty probíhají vždy v úterý a ve čtvrtek. První byla z Heřmanova na Vysočině, následovaly debaty z Ostravy a z Kašavy na Zlínsku. Po Brně přijde na řadu 25. září Krásná na Chebsku a 27. září Praha. V předvečer voleb zařadí Česká televize do programu Volební finále s devíti zástupci politických stran a hnutí.