Rekonstrukce ostravské nemocnice je želízko v předvolební výhni. A kandidáti na primátora ho kují

Předvolební debata z Ostravy: Oprava městské nemocnice je horké téma (zdroj: ČT24)

Všech jedenáct politických subjektů s nejvyšším volebním potenciálem pro volby do ostravského zastupitelstva se ve svém volebním programu věnuje rekonstrukci městské nemocnice. V roce 2021 se má v Ostravě začít stavět pavilon chirurgických oborů za 450 milionů korun. Vybavení přístroji vyjde podle odhadu na dalších 150 milionů korun. V předvolebním speciálu ČT24 představili kandidáti na primátora moravskoslezské krajské metropole své vize, které se rozvoje nemocnice týkají.

Lídr kandidátky Pirátů David Witosz vidí klíčový aspekt v transparentnosti investic, které se zřejmě v průběhu let dostanou do řádu miliard korun. Úlohu politiků nespatřuje v tom, aby určovali nemocniční vybavení a pracoviště; určit to mají lékaři. Politik podle něj zodpovídá za to, že to od lékařů zjistí a postará se o čisté financování rekonstrukce. „Lékaři vědí nejlépe, co potřebují pro to, aby byl lid zdravý. Proto budeme naslouchat lékařům (…) a musíme peníze investovat tak, aby se nerozkutálely. Aby nedošlo k tomu, co se u nás v republice bohužel stává,“ řekl kandidát Pirátů v Ostravě.

Libuše Přikrylová ucházející se o primátorský post z prvního místa kandidátky koalice LEČO - LEPŠÍ A ČISTÁ OSTRAVA se ztotožňuje s nutností řídit se při postupném vybavování nemocnice názorem místních odborníků. „Dali bychom dohromady obory, které jsou nejvíce potřeba,“ poznamenala. Ze svých rozhovorů s voliči sama vnímá ale velikou poptávku po zřízení pohotovosti ve městě. Sama prý je z Jižního města, což je obvod s více než 100 tisíci obyvateli a v minulosti tam fungovala hojně využívaná pohotovost. Tak veliký obvod by si ji podle Přikrylové zasloužil i nyní.

ČSSD volá po průběžném financování. Současné vedení spoří do fondů

Adept na primátorský řetěz z řad sociálních demokratů Jiří Srba připomněl, že nemocnice se nazývala městskou, ačkoli byla dlouhou dobu státní a město Ostrava s ní mohlo začít pracovat od roku 2008. ČSSD podle něj během pěti let, kdy mohla, investovala do zvelebení nemocnice účelně přes 300 milionů. Srba nechápe, proč se nyní vytváří fond na investice v budoucnu. „Proč to pro lidi nedělat už nyní? My jsme to dělali průběžně,“ prohlásil. Vzal si za příklad právě připravovaný chirurgický pavilon, který ČSSD měla v realizačním výhledu už na roky 2016 a 2017. „Já se ptám, proč už není realizována?“ položil otázku. Dá se podle něj zobecnit, že vizitkou současného vedení města je strnulost a tápání nejen v oblasti zdravotnictví.

První muž ostravské kandidátky hnutí Ostravak Lukáš Semerák se ale proti Srbovým slovům ostře vymezil (Ostravak je součástí stávající koalice s hnutím ANO a ODS). Dřívější investice do nemocnice pod taktovkou ČSSD označil za nekoncepční a dílčí. „A hlavně dneska jsou předmětem trestního řízení známým pod kauzou Dědic,“ upozornil Semerák. Podle jeho slov je zjevné, že současné vedení Ostravy připravilo koncepční a systémovou opravu nemocnice. Zdůraznil, že i když si chce někdo koupit dům, musí si na něj naspořit. Proto město nyní odkládá finance na to, aby mohlo realizovat investici právě za přibližně dvě miliardy.

Proti Srbovým slovům se ohradil i stávající primátor Tomáš Macura (ANO) a jeho vystoupení označil za lekci z demagogie. „Po vás, pane Srbo, jsme našli prázdné šuplíky a ještě prázdnou městskou pokladnu,“ prohlásil a dodal, že ČSSD by nikdy nedokázala zafinancovat centrum operačních sálů. Stojí si za tím, že v dobrých časech je třeba splácet dluhy a tvořit rezervy na časy horší. „Proto si odkládáme 250 milionů ročně, abychom postavili centrum operačních sálů, které vy byste nepostavili nikdy,“ dodal. Komplexní projekt proměny městské nemocnice vznikal podle jeho slov dva roky za účasti odborníků. Úpravy začnou již příští rok a velké změny se projeví v roce 2021, řekl Macura, který hodlá svůj post ve volbách obhajovat.

Urgentní příjem jak ze Švejka

Podle lídra lidovecké kandidátky Zbyňka Pražáka pacienty ostravské městské nemocnice nejvíce pálí urgentní příjem. „Opravdu zasluhuje celkovou rekonstrukci i jakousi kultivaci. Je velice nepříjemné, když jste na urgentním příjmu a leží tam pacienti s různými diagnózami. To je, myslím, i lidsky velice špatně,“ soudí Pražák. Spolu s tím by se ještě zaměřil na estetickou kultivaci, především na zbourání stávající ubytovny, která je podle něj v žalostném stavu. Místo ní by mělo být parkoviště, protože v areálu nemocnice v současnosti parkuje příliš vozů.

Kandidáti a kandidátka na ostravské primátorské křeslo v předvolebním vysílání ČT
Zdroj: ČT24

Zdeněk Nytra ucházející se o vedení ostravského magistrátu za ODS doplnil, že mezi městskou nemocnicí, (státní) fakultní nemocnicí a třetí soukromou nemocnicí by měla probíhat komunikace o tom, která oddělení podporovat a která ne. Cílem by bylo, aby se oddělení v různých nemocnicích zbytečně nedublovala. Tím by také mohla vzrůst i kvalita péče. „Jako pacient si vyberu takové zařízení, kde doktoři jeden typ operace dělají desetkrát v týdnu a ne jednou ročně,“ zmínil Nytra. K financování rekonstrukce městské nemocnice navrhl, aby se na ní podílel také kraj, protože to vnímá jinde jako běžné.

Také Václav Kubín, který vede do komunálních voleb v Ostravě kandidátku SPD Tomia Okamury, klade důraz na zřízení dostatku pohotovostí. A i on vnímá jako špatné, že Ostrava-Jih nemá vlastní pohotovost a rozhodně by ji zde zavedl. „Za peníze ministerstva zdravotnictví na poliklinice Ostrava-Jih,“ konstatoval svou představu. Co se týká nemocnice, postavil se za nápad Zbyňka Pražáka na kultivaci urgentního příjmu. Kdo se tam někdy ocitl, musel se podle něj cítit jako v lazaretu u Švejka. „Jsou to až nedůstojné podmínky, kde se potkávají nemocní s různými diagnózami,“ souhlasil s nutností urgentní příjem změnit.

Komunisté se přiklání ke komplexnímu projektu rekonstrukce nemocnice, jak ho připravilo současné vedení města. S plánovaným postupem souhlasí lídr kandidátky KSČM Martin Juroška. V otázce financování se ale neztotožňuje s vytvářením fondů na jednotlivé opravy. Současné vedení zřízení fondů zvolilo podle Jurošky jako znouzectnost. „V celé řadě věcí se Ostrava nepohnula dál, celá řada investic stála, peníze se shromažďovali, no tak se vytvořil fond. Zdůvodní se to dobře, protože všichni chceme modernější nemocnici, všichni chceme koncertní halu. Ale opravdu to není jediná alternativa, a pokud pánové říkají, že ano, tak je to hloupost,“ prohlásil Juroška.

To Jiří Jureček, lídr kandidátky Starostů a nezávislých, odkládání peněz do fondů naopak vítá. Stejně tak se staví za generální opravu nemocnice. Prohlásil, že pouze natírat fasádu, nebo jen upravovat sanitu na toaletách by jistě bylo nekoncepční. „Byla tady zmíněna pohotovost, ale třeba interna je také v docela špatném stavu,“ naznačil Jureček, kam by podle něj měla směřovat snaha o rekonstrukci.

Podle Patrika Hujduse z čela kandidátky Nezávislých je na nemocnici vidět, že byla dlouhodobě podfinancována. Poukázal rovněž na to, že dobrou péči spolu s kvalitním vybavením zajišťuje také kvalitní personál. Je podle něj důležité postarat se o dostatek sester, lékařů a odborníků. „Aby nám neodcházeli do jiných nemocnic, jako třeba do Třince a podobně,“ zdůraznil Hujdus, na co má také prostředí nemocnice velký vliv.

Volební potenciál

Hosté byli do studia pozváni na základě průzkumu takzvaného volebního potenciálu, který si Česká televize nechala zpracovat společnostmi Kantar TNS a Median. Průzkum volebního potenciálu neukazuje možný výsledek voleb. Lidé v něm nevybírají jednu stranu, které by hodili svůj hlas, ale říkají, o volbě kterých stran vážně uvažují. Jde pouze o hlasy od lidí, kteří nevylučují svou účast u voleb. Součet v průzkumu volebního potenciálu tak nemusí odpovídat stu procent.

Volební potenciál pro komunální volby 2018
Zdroj: Kantar TNS a Median pro ČT

Nejvyšší potenciál ve volbách do zastupitelstva Ostravy má hnutí ANO, které zde dominovalo už ve volbách do sněmovny 2017 či v krajských volbách 2016. „Pokud by jej volili všichni lidé, kteří ho vážně zvažují a nevylučují účast, mohlo by dostat až 42 % hlasů,“ zjistili výzkumníci.

Hnutí Ostravak, které v minulých volbách do zastupitelstva získalo takřka 14 %, má volební potenciál okolo 23 procent. ODS a Piráti by při zisku všech zvažujících mohli útočit na hranici 21,5, respektive 20,5 procenta.

Nejlepší volební scénář hnutí SPD Tomio Okamura by straně přinesl zisk až 17,5 %. Levicové ČSSD a KSČM, které v minulosti regionu dominovaly, ale volebně zde propadly ve volbách do sněmovny 2017, by mohly útočit až na 16,5 %, respektive 15 %.

Volební potenciál pro komunální volby 2018
Zdroj: Kantar TNS a Median pro ČT

Úspěch a vstup do zastupitelstva nelze díky vysokému volebnímu potenciálu v případě dobré kampaně vyloučit podle autorů výzkumu ani u Lidovců a STAN či Nezávislých a hnutí Lepší a čistá Ostrava (Lečo). „Všechny mají potenciál nad 10 %, ačkoli záleží na dané straně, nakolik jej naplní,“ dodávají.

  • Diskuse z Ostravy byla druhou ze šesti debat České televize před komunálními volbami. Střídavě se představují kandidáti ze tří největších měst a tří obcí, které v uplynulých třech letech získaly titul Vesnice roku. Debaty proběhnou vždy v úterý a ve čtvrtek. Po Ostravě a Vesnici roku 2017 Heřmanovu bude 18. září následovat debata z obce Kašava, 20. září potom z Brna a konečně 25. září z Krásné a 27. září z Prahy. V předvečer voleb zařadí Česká televize do programu Volební finále s devíti zástupci politických stran a hnutí.
Podívejte se: Předvolební debata z Ostravy (zdroj: ČT24)