Český Těšín přispěje seniorům na cesty k lékaři a na úřad

Radnice v Českém Těšíně začne od pondělka dotovat seniorům starším 70 let cesty k lékařům a na úřady. Službu bude pro město zajišťovat Oblastní spolek Českého červeného kříže, který má se specializovanou dopravou zkušenosti. Jak uvedla mluvčí radnice Dorota Havlíková, město spolku přispělo 270 tisíci korunami na zakoupení vozidla a dalších téměř dvě stě tisíc korun má pro letošek vyhrazeno na jízdné.

Město chce službu a zájem o ni nejprve otestovat. Na základě získaných informací pak podle mluvčí rozhodne o výši podpory v následujícím roce.

V Českém Těšíně, kde podle ČSÚ na počátku letošního roku žilo 24 599 obyvatel, by službu mohly využívat tři tisíce seniorů starších 70 let. Senior doprava bude fungovat ve všední dny od sedmi ráno do tří hodin odpoledne na území města i v jeho sedmi okrajových částech.

Zájemci se budou moci přepravovat na úřady, k lékařům či na poštu. Absolvovat mohou maximálně šest jízd měsíčně, přičemž jedna vyjde na 20 korun. Senior může mít doprovod, který má dopravu zdarma.

Oblíbená služba

Obdobná služba už funguje v řadě měst regionu. K jejím průkopníkům v kraji patří Rychvald a Bohumín na Karvinsku, kde je v provozu od roku 2012, respektive 2013. Setkává se většinou se značným ohlasem. V nejlidnatějším ostravském městském obvodu Jih se například před časem kvůli velkému zájmu důchodců rozhodli zvýšit počet automobilů pro jejich přepravu.

Jinde zase dotovaná doprava pro seniory pomáhá řešit problémy s hromadnou dopravou, například ve Stonavě na Karvinsku, kde ji zavedli letos v červenci. „K poskytování senior dopravy jsme se rozhodli v důsledku změn v krajském systému hromadné dopravy. Po změně dopravce, kdy kraj místo dosavadního přepravce vybral ČSAD, došlo i k úpravám v jízdním řádu. Našim seniorům se zkomplikovala cesta hlavně k lékařům a napojení na návazné spoje. Proto jsme se odhodlali k tomuto kroku,“ uvedl starosta Ondřej Feber (ANO).