Pražský trolejbus naboural, jiný není. Linka do odvolání nejezdí

První moderní trolejbusová linka v Praze je mimo provoz. Parciální trolejbus, který na ní jezdí, měl totiž nehodu, oznámil organizátor veřejné dopravy ROPID. Protože má dopravní podnik pouze jeden vůz, musí cestující jezdit autobusy.

Mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková upřesnila, že má trolejbus rozbitou skleněnou výplň dveří. „Při sekání vzrostlé trávy došlo k odmrštění nezjištěného předmětu od rotační části žacího zařízení, křovinořezu, který zasáhl stojící trolejbus do skleněné výplně pravého křídla čtvrtých dveří,“ uvedla.

Podle pražského dopravního podniku nejezdí trolejbusová linka 58, která spojuje Palmovku a Letňany, od pondělí až do odvolání. Rozbité okno musí dopravce objednat a bude pravděpodobně trvat několik dnů, než dorazí. Do té doby musí cestující, kteří se chtěli parciálním trolejbusem svézt, cestovat z Palmovky do Letňan souběžnou autobusovou linkou 140, ve špičkách pracovních dnů též 185 nebo příměstskou 302.

Na lince 58 jezdí vůz Škoda 30Tr. Jde o parciální trolejbus, tedy kombinaci trolejbusu a elektrobusu. Na trase linky 58 se napájí z trakčního vedení pouze v části Prosecké ulice, kde překonává prudké převýšení. Krátký trolejový úsek je také na Palmovce, kde se vůz dobíjí.

Zkušebně začaly parciální trolejbusy jezdit v Praze loni v říjnu – přesně 45 let po zrušení původního trolejbusového provozu. Zprvu jezdily na trase vozy SOR TNB12 a ENS12, později je nahradil jeden vůz Škoda 30Tr.

Řádný provoz linky 58 začal letos 1. července. Když je v provozu, jezdí jednou za hodinu od 9:08 do 18:08 (v pátek od 12:08 do 19:08) z Palmovky. Cesta do Letňan mu trvá 13 minut, po dvouminutové výměně cestujících se opět vrací na Palmovku, kde je za 11 minut a zbylých 39 minut tráví na dobíjecím stanovišti.