Nebezpečí od sběračů z Polska pominulo: Krkonoše budou po 18 letech bez zákazu kvůli borůvkám

Borůvkový zákaz letos v Krkonoších nebude (zdroj: ČT24)

Správa Krkonošského národního parku letos poprvé po osmnácti letech nehodlá uzavírat vzácné části území, aby je chránila před příliš dychtivými sběrači borůvek. V minulosti Správa KRNAP vyhlašovala zákazy vstupu, protože vzácné lokality namnoze poškozovali profesionální sběrači borůvek, především z Polska.

„Situace bývala opravdu nehezká. Profesionální hordy sběračů, hlavně z Polska, braly Krkonoše doslova útokem. Neodradily je ani desetitisícové pokuty, zůstávaly po nich v borůvčí jenom holé pláně,“ popsal redaktor ČT Václav Svoboda.

Mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný vylíčil, že se stávalo, že přijel i celý autobus sběračů, z nichž si každý odvážel 50 až 60 litrů borůvek. Profesionální sběrači však již do Krkonoš nejezdí a ukáznili se i turisté.

„V současné situaci již stačí platný zákon o ochraně přírody a krajiny,“ řekl Drahný České televizi a zdůraznil, že za trhání borůvek ve velkém stále hrozí pokuta až 10 tisíc korun. Rovněž platí, že lidé mohou v 1. zóně národního parku chodit pouze po vyznačených cestách.