Zatopený lom v Blansku pohlídají kamery. Nový majitel tam zatrhne veřejné koupání

V zatopeném kamenolomu v Blansku se nesmí koupat už desítky let. Je těsně vedle železniční tratě a lidé si cestu k vodě zkracují přecházením kolejí. Zatímco předchozí majitelé lomu porušování zákazu příliš neřešili, nový vlastník tomu chce razantně zabránit. Místo oplotí a hlídat ho budou kamery.

Návštěvníky lomu v Blansku neodradí v horkých letních dnech ani rychlík, který jim jede těsně za hlavou. Jiří Partl a Slávka Ďurkáčová k vodě i přes zákaz chodí celoročně trénovat roky. „Chodí sem hodně lidí. Trénují tu zimní plavci i triatlonisté,“ řekla plavkyně Slávka Ďurkáčová.

Deset let se v lomu potápí i Dalibor Kučera. Horšící se kvalita vody byla jedním z důvodů, proč plochu za tři miliony letos koupil. Chce zabránit dalšímu znečištění a zachovat lom i pro budoucí generace. „Ve slunečný den je tady tři sta lidí a ten lom si s tou zátěží, ať už kůží, nebo opalovacími krémy, neumí poradit,“ vysvětlil Kučera.

Lom v Blansku
Zdroj: ČT24

Přístup budou mít jen potápěči a rybáři

Ještě letos tam chce zprovoznit kamerový systém. Do dvou let pak vstup do lomu oplotí. Stávající cedule nebo slovní upozornění totiž nezabírají. Za nové zábrany by se tak v budoucnu dostali pouze potápěči, dálkoví plavci nebo místní rybáři.

„Nikdo neřešil majetkoprávní vztahy, což se v současné době nějakým způsobem napraví. A jsem velmi rád, že rybáři budou moci chytat na této vodní ploše i nadále,“ řekl předseda Moravského rybářského svazu Blansko Martin Sklenář.

Použít k tomu budou moci jedinou přístupovou cestu. Tu si aktuálně většina lidí zkracuje přes frekventovanou železnici vedoucí z Brna do České Třebové. A to i přes hrozbu pětitisícové pokuty od policie. Zákaz koupání tak vítají i železničáři, kteří věří, že omezí také nezákonné přecházení kolejí.

Kvalita vody v přírodních koupalištích se zhoršuje

Zatímco v blanenském lomu se lidé nemohou koupat kvůli zákazu vstupu, na dalších přírodních koupalištích jim v tom do budoucna může zabránit zhoršující se kvalita vody. Zhoršená jakost je ve třech z pěti přírodních koupališť na Brněnské přehradě. Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Týká se to Rakovce, Rokle a Sokolského koupaliště. Na Kozí horce a Osadě je voda v lepším stavu a má jen mírně zhoršené vlastnosti.

Mírně zhoršené vlastnosti jsou i ve Výrovicích na Znojemsku, v ostatních sledovaných a nejnavštěvovanějších přírodních koupalištích v Jihomoravském kraji je voda bez problémů. Koupat se lze v Letovicích a Palavě i rybníku Suchý na Blanensku, v biotopu v městské části Brno-jih, v Kovalovicích na Brněnsku, v Nových Mlýnech na Břeclavsku, na Lučině a v Bohuslavicích na Hodonínsku, v Lulči na Vyškovsku i v Banticích, Vémyslicích a Vranovské přehradě na Znojemsku.

Hygienici sledují pravidelně více než desítku koupališť a o další desítce jim informace posílají provozovatelé, navíc u nich mohou také sami provést kontrolu. Horší kvalita vody je následkem počasí. Například kvůli vedru se přemnožují sinice a další organismy, naopak vlivem deště se mohou do vody vyplavit nečistoty.