Prahu čeká dopravní peklo. Velké akce ochromí Eden, Letňany i Holešovice, začnou i výluky v metru

Dopravní omezení v Praze (zdroj: ČT24)

S rozsáhlými dopravními omezeními musí v následujících dnech počítat každý, kdo se bude pohybovat po Praze – autem i veřejnou dopravou. Sejdou se tři velké akce: Již ve středu vystoupí v Letňanech Rolling Stones, v dalších dvou dnech pak bude hromadnými skladbami v Edenu vrcholit všesokolský slet. Současně bude o celém prodlouženém čtyřdenním víkendu slavit na Výstavišti v Bubenči 115 let Harley-Davidson s účastí desítek tisíc motocyklů. Do toho všeho začnou o svátcích dvě výluky v metru a budou pokračovat dlouhodobé uzavírky a tramvajové výluky.

  • 1.–6. 7.: XVI. všesokolský slet, 5.–6. 7. hromadné skladby (Eden)
  • 4. 7.: koncert Rolling Stones (Letňany)
  • 5.–8. 7.: 115 let Harley-Davidson (Bubeneč a Holešovice)
  • 5.–8. 7.: výluky v metru na linkách A a C

5.–6. července: Slet vyvrcholí

Sokolové se slétli sice již v první červencový den, ale jejich XVI. všesokolský slet vyvrcholí až ve sváteční dny 5. a 6. července. Ke dvěma programům hromadných skladeb se sejdou vždy večer v Eden Aréně, ovšem již od rána budou na stadionu zkoušet. Pořadatelé očekávají až patnáctitisícovou účast, při minulém sletu vystoupilo při hromadných skladbách přes deset tisíc lidí.

Takové soustředění cvičenců bude v Edenu zřejmé. Nejsou sice připraveny žádné konkrétní uzavírky, policie však upozornila, že „lze v dané lokalitě očekávat dílčí problémy“. Účastníky skladeb by měly přivézt autobusy, zároveň mají účastníci sletu zdarma cestování pražskou MHD.

Všesokolský slet ovšem nejsou jen hromadné skladby. Několik stovek sokolských sportovců a tisíce diváků zamíří v úterý večer na vystoupení Sokol Gala do O2 areny ve Vysočanech. Již od neděle také probíhají na různých místech další akce včetně pódiových vystoupení.

Všesokolský slet
Zdroj: ISIFA/Martin Divíšek

4. července: Kameny zavalí Letňany. Dopravu zkomplikuje i cyklojízda

I když Praha žije sletem, neznamená to, že nemůže žít i něčím jiným. Ve středu večer bude tepat v rytmu valících se kamenů. Koncert Rolling Stones začne ve středu ve 20:30 na letišti v Letňanech, již dříve ale vystoupí další kapely, do areálu bude možné vstoupit od 14 hodin. Rolling Stones podle všeho trumfnou sokoly, organizátoři očekávají, že přijde asi 50 tisíc lidí.

Policie proto chystá v okolí letiště opatření na celý den. Uzavře většinu ulic na letňanském sídlišti i ve Kbelích včetně Tupolevovy, Toužimské a Semilské ulice. Průjezdné by měly zůstat Veselská a také Mladoboleslavská. „Do uzávěry bude umožněn vjezd pouze složkám integrovaného záchranného systému, městské hromadné dopravě a rezidentům, kteří v dané oblasti bydlí,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

  • Ašská
  • Beladová
  • Dětenická
  • Hůlkova
  • Ivančická
  • Jilemnická
  • Kramolínská
  • Krnská
  • Křivoklátská
  • Semilská
  • Slovačíkova
  • Toužimská
  • Tupolevova
  • Vrchlabská
  • Žacléřská
  • zdroj: Policie ČR

Pořadatelé varovali účastníky koncertu, že nemohou přijet autem, protože kromě uzavírky okolních ulic ani nebudou mít kde zaparkovat. Naopak by jim mělo dobře posloužit metro, které bude jezdit posílené, a to i po 23. hodině, kdy by měl koncert skončit.

Uzavírky kvůli mimořádným akcím v Praze
Zdroj: ČT24

Ve středu může zkomplikovat cestování po Praze ještě jedna akce – závěrečná etapa cyklistické charitativní jízdy nazvané Tour de Franz. Její účastníci chtějí pomoci rodinám, které pečují o postiženého blízkého. Z Můstku na ministerstvo práce a sociálních věcí proto povezou petici, v plánu mají devítikilometrovou trasu centrem.

5.–8. července: 115 let Harley-Davidson

Legendární výrobce motocyklů slaví půlkulaté výročí a nejstarší český Harley klub zároveň slaví devadesátku. Při té příležitosti se k velké čtyřdenní oslavě sjedou příznivci této značky z celého světa. Centrem oslav bude Výstaviště v pražské Bubenči, ale charakteristické dunění dvouválců zahltí i přilehlé ulice v Holešovicích. Podle policie se na oslavu sjede na 60 tisíc motocyklů.

Události: Dopravu v Praze zkomplikují uzavírky (zdroj: ČT24)

„Několik stovek policistů dopravní a pořádkové služby, služby kriminální policie a vyšetřování, policistů z cizinecké policie, pyrotechnické a letecké služby a další se od čtvrtka do neděle zaměří na zajištění dopravy a dodržování veřejného pořádku,“ zdůraznila policejní mluvčí Eva Kopáčová.

Od 5. do 8. července budou uzavřené ulice U Výstaviště a Partyzánská od výstaviště až po křižovatku s Plynární a Dukelských hrdinů od výstaviště po Veletržní. Zaslepeny budou Strojnická a Bubenská. Uzavřenými ulicemi nebudou jezdit ani tramvaje, linky 6, 12 a 17 proto budou mít výluku. Tramvaje 6 a 17 budou jezdit přes Vltavskou, část spojů linky 17 ve směru z Modřan však změní na Strossmayerově náměstí číslo na 12, odbočí na Letnou a pojede na Barrandov.

Harley-Davidson
Zdroj: Fabian Bimmer/Reuters

V sobotu vyvrcholí harleyovské oslavy spanilou jízdou těchto motocyklů centrem Prahy. Její účastníci se shromáždí na Letenské pláni a v 10 hodin vyrazí nejprve Letenským tunelem a přes Štefánikův most, za ním se otočí, vrátí se na holešovický břeh, přejedou k Hlávkovu mostu, poté po magistrále do Žitné – se zajížďkou na Václavské náměstí – Žitnou a Resslovou k Vltavě, po nábřeží až na náměstí Jana Palacha, potom přes most na Klárov a po Chotkově silnici, Badeniho a ulicí Milady Horákové zpět na Letenskou pláň. Řidiči by proto před sobotním polednem měli počítat s tím, že se mohou setkat s velkou kolonou harleyů.

Spanilá jízda příznivců Harley-Davidson
Zdroj: ČT24

Větší skupiny motocyklů se objeví i na středočeských silnicích, organizátoři oslav připravili organizované vyjížďky. Povedou do Kutné Hory, na Křivoklát, Český Šternberk, Karlštejn, do Lešan, na Konopiště, do Dobříše a Brd a také do muzeí Škody v Mladé Boleslavi a Jawy v Rabakově.

5.–8. července: Dvě výluky v metru naráz

Mimořádné akce, které se v krátkém časovém období v Praze sejdou, půjdou ruku v ruce i s plánovanými dopravními omezeními, která nesouvisejí ani se sletem, ani s oslavou Harley-Davidson, ani jinou akcí. V prvé řadě jde o výluku v metru. Linka C nebude od 5. do 8. července jezdit mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov a zároveň nebude linka A zastavovat ve stanici Dejvická.

„Ve stanici metra A Dejvická provedeme v rámci nezbytné modernizace instalace hlavních kabelů pro napájení rozvaděčů, instalace nových osvětlovacích těles, rastru podhledů a dále například montáž nové bezpečnostní linie pro nevidomé na nástupišti,“ zdůvodnil výluku na lince A investiční ředitel dopravního podniku Tomáš Kaas.

Dejvická
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Na trase linky C pak bude probíhat výměna pražců mezi Pankrácí a Budějovickou. „Ve zbytku vyloučeného úseku budou mobilní operátoři připravovat nezbytné instalace k pokrytí tunelů mobilním signálem,“ slíbil dopravní ředitel dopravního podniku Ladislav Urbánek.

„Běžné“ uzavírky a výluky

V Praze pokračují také dvě velké tramvajové výluky, v Zenklově a Vinohradské ulici. Zenklova je uzavřena i pro automobilovou dopravu, Vinohradská sice není, ale u Olšanských hřbitovů musí řidiči počítat s omezením provozu kvůli pracím na trati.

Pracuje se také v Olšanské a až do listopadu pokračuje rekonstrukce Husitské, která zůstává zcela neprůjezdná. Prázdninové omezení se objevilo také na magistrále, konkrétně na Nuselském mostě, kde je v každém směru v krátkém úseku uzavřen jeden jízdní pruh. Ještě větší omezení začne v příštím týdnu. Půjde o opravu Wilsonovy ulice, kde nechá TSK pouzavírat jízdní pruhy.

Prázdninové výluky jsou v Praze také na železnici. Zatím se týkají regionálních linek S9, která nejezdí mezi hlavním nádražím a Lysou nad Labem, a S41, která je do 13. července zcela zrušena. Později během prázdnin ale přibudou i výluky na dalších regionálních železničních linkách.