Na olomoucko-vyškovské D46 začala noční uzavírka, silničáři potřebují strhnout most

Na dálnici D46 začala noční uzavírka, během které nechají silničáři strhnout nadjezd. Úsek mezi 33. a 37. kilometrem musí řidiči obousměrně objíždět po silnicích II. a III. třídy přes Lutín a Hněvotín. Přímá trasa bude řidičům opět k dispozici až po desáté hodině v neděli dopoledne.

Ředitelství silnic a dálnic postupně opravuje mimoúrovňové křižovatky na vyškovsko-olomoucké dálnici D46, které v původním provedení dlouhodobě neodpovídaly představám o bezpečnosti. Problémem byly především krátké připojovací pruhy. Součástí rekonstrukce křižovatky u Olšan u Prostějova je však i demolice dálničního nadjezdu, která si vyžádala i celonoční uzavírku.

Objízdná trasa vede obousměrně po silnicích III/5707, III/57011 s II/570. Cesta se tak prodlouží ze čtyř zhruba na devět kilometrů. Navíc se na dálnici – aby z ní mohli řidiči vůbec sjet na objízdnou trasu – jezdí mezi 29. a 33. kilometrem obousměrně v jízdním pásu ve směru na Brno.

ŘSD zdůvodnilo načasování uzavírky tím, že je v noci ze soboty na neděli velmi slabý provoz. Auta po D46 neprojedou od sobotních 18:00 do nedělních 10:00.

Olšanská křižovatka je zvláště nebezpečná i v rámci celé dálnice D46. Nejenže postrádá připojovací a odbočovací pruhy, ale navíc je v oblouku, což ještě zvyšuje riziko. Její rekonstrukce by měla skončit příští rok v listopadu, po většinu času bude ale dálnice průjezdná. ŘSD ujišťuje, že budou k dispozici vždy minimálně dva jízdní pruhy v každém směru.