Případ znečištěné vody v Dejvicích, ze které onemocněly tisíce lidí, zůstane asi bez trestu

Obvodní soud Prahy 6 rozhodl o zastavení trestního stíhání dvou obviněných v kauze kontaminované vody v Dejvicích a Bubenči. Česká televize to zjistila z justiční databáze Infosoud. Jména obžalovaných nechce policie komentovat, podle médií se však jedná o bývalé vedoucí pracovníky Pražských vodovodů a kanalizací. Státní zastupitelství si proti verdiktu podalo stížnost k pražskému Městskému soudu.

„Ano, mohu potvrdit informaci o zastavení trestního stíhání, které je uvedené v databázi Infosoud. Bližší informace k důvodům zastavení trestního stíhání prozatím nemohu sdělit,“ uvedla pro Českou televizi mluvčí Obvodního soudu Prahy 6 Zuzana Barochová.

Verdikt ale není pravomocný, státní zastupitelství si proti rozhodnutí podalo stížnost. Případem se tak nyní bude zabývat Městský soud v Praze. Dvěma obžalovaným, kterými jsou údajně dva vedoucí pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací, tak za obecné ohrožení z nedbalosti stále hrozí až pětileté vězení.

Dejvice a Bubeneč zůstaly bez pitné vody od 24. do 28. května roku 2015. Kvůli vodě kontaminované bakteriemi a viry onemocnělo přes čtyři tisíce lidí, z toho 33 skončilo se střevními potížemi na nemocničním lůžku. Hygienici poté nařídili plošné očkování dětí do 15 let proti žloutence typu A. Podle radnice Prahy 6 se odstávka vody dotkla až 18 tisíc obyvatel.

Kriminalisté se kauzou zabývali téměř tři roky. Podle dřívějšího vyjádření policistů prodloužily vyšetřování především výslechy stovek lidí, kteří se k trestnímu řízení připojili jako poškození. Stíhání navíc začalo až tři čtvrtě roku po události, protože složitý případ si předtím vyžádal vypracování řady znaleckých posudků z různých oborů.

O obvinění dvou lidí policisté informovali v březnu 2016, stíhaným tehdy bylo 60 a 54 let. Jejich jména ani funkce policie nekomentovala, podle médií však stíhání čelí jeden muž a jedna žena, vedoucí pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací. Kriminalisté tvrdí, že dvojice porušila důležitou povinnost vyplývající z jejího zaměstnání. Obyvatele Prahy 6 prý uvedla v nebezpečí těžké újmy na zdraví, protože nedodržela postupy před opětovným připojením opraveného vodovodního řadu do sítě.

Pražské vodovody a kanalizace po kontaminaci sdělily, že ji nezpůsobily splašky ze slepého kanalizačního ramene, jak se původně spekulovalo, ale průsak z kanalizace. Sondy totiž odhalily nestandardní křížení vodovodního a kanalizačního řadu, které porušovalo normu, podle níž musí být kanalizační potrubí uložena pod vodovodním.