Kdo nahradí Františka Čubu v Senátu? Voliči vybírají z devíti kandidátů

Úderem 14. hodiny začaly v pátek v senátním obvodu Zlín doplňovací volby za Františka Čubu (SPO). Někdejší předseda slušovického družstva rok a půl nebyl v horní komoře parlamentu ze zdravotních důvodů a letos v únoru na svůj mandát rezignoval. O jeho post usiluje celkem devět kandidátů.

Čuba získal křeslo v Senátu, když porazil současnou poslankyni Alenu Gajdůškovou. Jednání v horní komoře se ale zúčastnil naposledy v srpnu 2016. Poté absentoval ze zdravotních důvodů, na nemocenskou nenastoupil a až do poloviny loňského roku pobíral plný plat. Nejprve na výzvy k odstoupení nereagoval, v únoru ale nakonec rezignoval a své odstoupení zdůvodnil tlakem, kterému čelil právě kvůli své dlouhodobé nepřítomnosti.

Po kritice se pak vzdal svého platu ve prospěch Valentovy nadace, jako odchodné ze Senátu mu připadlo více než 300 tisíc korun. Nárok na čtyři měsíční platy má díky tomu, že byl členem horní komory více než tři roky, od října 2014.

Nástupce bude ve funkci dva roky

Nový nástupce 82letého Františka Čuby vzejde z devíti kandidátů, osmi mužů a jedné ženy. Volby proběhnou v obvodu číslo 78 – Zlín, který kromě Zlínska zahrnuje i jižní část okresu Vsetín, v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Případné druhé kolo senátních voleb je na programu 25. a 26. května.

  • 1 – JUDr. Ing. Karel Nedbálek, Ph.D., MBA (Česká Suverenita) 
  • 2 – MUDr. Radim Jünger (ČSSD)
  • 3 – Aleš Fuksa (Česká pirátská strana)
  • 4 – Ing. Tomáš Goláň (SENÁTOR 21)
  • 5 – MUDr. Lubomír Nečas (SPO)
  • 6 – Michaela Blahová (KDU-ČSL)
  • 7 – doc. MUDr. Michal Filip, Ph.D. (ANO 2011)
  • 8 – MUDr. Miroslav Adámek (STAN)
  • 9 – Radomír Rafaja (KSČM)

Nový senátor ale bude zvolen jen do konce Čubova šestiletého mandátu, tedy do podzimu 2020. V roce 2014 Čuba porazil ve druhém kole současnou poslankyni a tehdejší končící senátorku Alenu Gajdůškovou z ČSSD.

Narodil se 23. ledna 1936 v Březové u Slušovic na Zlínsku. Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze, už tam v roce 1956 vstoupil do KSČ. V letech 1963 až 1990 byl předsedou JZD Slušovice, které se pod jeho vedením rozrostlo v obří podnik zaměřující se kromě zemědělství třeba i na výrobu počítačů a strojů.

V roce 1993 vstoupil do ČSSD. Od roku 2010 je členem Strany práv občanů, za niž dvakrát neúspěšně kandidoval do sněmovny. V krajských volbách ve Zlínském kraji v roce 2012 z posledního místa na kandidátce uspěl a stal se zastupitelem a radním pro zemědělství a spolupráci s východními trhy.

V únoru 2013 mu nabídl budoucí prezident Miloš Zeman místo poradce prezidenta v oblasti zemědělství a hospodářství, které Čuba přijal. Ještě v témže roce mu prezident Zeman udělil medaili Za zásluhy. 

V říjnu 2014 byl Čuba zvolen senátorem za obvod č. 78 Zlín, když porazil dlouholetou senátorku ČSSD Alenu Gajdůškovou. Stal se tak nejstarším senátorem v den zvolení. Senátorský mandát měl mít do října 2020, kdy mu bude 84 let.

Senátor František Čuba
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK