Pražskou Invalidovnu převzali památkáři, do opravy investují miliardu

Národní památkový ústav převzal budovu Invalidovny v pražském Karlíně. Stalo se tak skoro dva roky poté, co se ji stát neúspěšně pokusil prodat. Do oprav rozsáhlého a dlouhodobě nevyužívaného barokního komplexu chtějí památkáři investovat miliardu korun. Rekonstrukce by mohla skončit do šesti let.

„Budeme usilovat o maximální autenticitu jednotlivých prostor, ale dáme jim nové využití, novou funkci,“ řekla generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková.

Nyní musí památkáři nechat komplex Invalidovny zaměřit, protože k budově z 18. století nejsou plány. Kompletní dokumentace k rekonstrukci by mohla být v roce 2020, o rok později by mohla být zahájena stavba. Hotovo by mohlo být v roce 2024 nebo 2025.

Komplex, který dlouhá léta chátral, je podle Goryczkové v poměrně dobré kondici. V dobrém stavu jsou například krovy. Střecha ale bude muset být přeložena a vnitřní infrastruktura kompletně předělána.

Události ČT: Pražskou Invalidovnu převzali památkáři, do opravy investují miliardu (zdroj: ČT24)

„Budova je samozřejmě zanedbaná, protože dlouhá léta ležela ladem a provedly se tady po povodních některé práce, které nemusely,“ dodala. Zmínila například odstranění omítek, které mohly vyschnout. Bude také nutné ošetřit platany na nádvoří, protože některé jsou ve velmi špatném stavu. Kompozici stromů však chtějí zachovat.

Invalidovnu mají využívat neziskovky i muzea a galerie

NPÚ si nechá zpracovat analýzu potřeb Karlína i hlavního města. „Abychom ty sdílené a komunitní prostory mohli řešit ve vazbě na potřeby společnosti. Podle toho budeme upravovat náš investiční záměr,“ řekla Goryczková. V budově vznikne informační centrum, kavárna a jiné prostory by měly sloužit kancelářím NPÚ, odborům ministerstva kultury, vzdělávacím aktivitám i zdejšímu životu.

Památkáři již jednají s neziskovými organizacemi, které mají zájem vstoupit do prostor Invalidovny. Ve zrekonstruované Invalidovně najde sídlo i Pražský filharmonický sbor a ve vyšších patrech by v budoucnu mohly být vystaveny sbírky, které jsou kvůli nedostatku místa v depozitářích muzeí a galerií.

„Chceme to zpřístupnit veřejnosti tak, jak jsme zvyklí na našich hradech a zámcích. Máme i za povinnost připomenout historii a příběhy, které se v Invalidovně za 250 let odehrály,“ řekla Goryczková. Prohlédnout si prostory Invalidovny ale mohou návštěvníci už tento víkend v rámci festivalu Open House. A od konce léta by mohla být otevřena každý týden na několik dní až do zahájení rekonstrukce. 

Převedení Invalidovny z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na Národní památkový ústav bylo zdlouhavé kvůli novele zákona o převodu majetku. „Museli jsme dokládat potřebnost, hospodárnost, účelnost, což samozřejmě znamenalo zpracovat podrobně některé záležitosti a věci v daleko větší podrobnosti,“ dodala generální ředitelka NPÚ.

  • Invalidovna byla postavena v letech 1731 až 1737 jako útulek pro válečné vysloužilce. Vzorem stavitelům byla podobná budova v Paříži. Plány na výstavbu vypracoval slavný barokní stavitel Kilián Ignác Dientzenhofer v roce 1730, jenže pro nedostatek peněz se podařila postavit pouze jedna devítina areálu. K ubytování válečných invalidů budova sloužila následující dvě století.
  • V posledních desetiletích barokní budova patřila armádě, své archivy v ní měly Vojenský historický ústav a Národní technické muzeum. Po poničení povodní a po přestěhování archivů armáda objekt označila za nepotřebný. Zájem o ni neprojevil ani jiný resort. Budova proto skončila u Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.
  • V roce 2016 chtěl stát budovu prodat v dražbě, minimální cena byla 638 milionů korun. Žádný zájemce se ale nepřihlásil. Poté o Invalidovnu projevil zájem Národní památkový ústav, převod byl potvrzen až loni. V roce 2017 se objekt stal národní kulturní památkou. Rekonstrukce má stát zhruba jednu miliardu korun.
  • Areál Invalidovny zahrnuje zastavěnou plochu a nádvoří o výměře přes 12 tisíc metrů čtverečních a zahrady, které mají rozlohu téměř 10 tisíc metrů čtverečních. Areál je oblíbený mezi filmaři, natáčely se tam například scény z Amadea Miloše Formana.