Proč umírají horské gorily? Podle vědců z Brna na nemoci způsobené parazity

Výzkum goril horských (zdroj: ČT24)

Vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně vyráží na záchrannou misi do africké Rwandy. Zkoumat tam budou příčiny úmrtí horských goril. Rwanda je posledním místem, kde tito primáti žijí. Jde zhruba o osm set jedinců a každý rok jich asi desítka z neznámých důvodů uhyne. Podle vědců to mohou způsobovat cizopasníci, jako jsou tasemnice nebo hlístice.

Gorily horské jsou kriticky ohroženým druhem. Trpí ničením jejich přirozeného životního prostředí, pytlačením i válečnými konflikty. Náchylné jsou ale i na různé nemoci způsobené parazity. Vědci z Brna se rozhodli zjistit, kteří parazité jsou nejnebezpečnější a jaká infekční onemocnění mohou způsobit.

Základní zkoumání vzorků trusu budou dělat výzkumníci přímo v terénu, pro detailní analýzu pak budou vzorky posílat do brněnských laboratoří. „Vezeme s sebou zhruba dva tisíce vzorkovnic různého typu. V Africe jsou tyto věci špatně dostupné nebo dlouho trvá si je objednat,“ popsal obsah zavazadla vedoucí výzkumu David Modrý z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

V laboratoři budou vědci počítat, kteří parazité se ve vzorcích nacházejí nejčastěji. Předpokládají, že půjde hlavně o tasemnice nebo hlístice, na ty trpí gorily nejvíc. Důležité ale bude zejména jejich množství. „Když dojde k jejich přemnožení, tak dochází k tomu, že vnikají záněty na sliznici a pro gorily je to až život ohrožující,“ vysvětlila členka výzkumného týmu Barbora Červená.

Podle výsledků mohou gorilám veterináři nastavit případnou léčbu nebo přijmout jiná potřebná opatření. Zhruba desítka brněnských vědců stráví ve Rwandě celkem pět týdnů, v následujících třech letech se tam ale ještě několikrát vrátí, aby získali dostatečné množství vzorků.