Padne most, nebo koalice? První jednání rozhádané politiky nesmířilo

Události ČT: Padne most, nebo koalice? První jednání rozhádané politiky nesmířilo (zdroj: ČT24)

Bez výsledku skončilo první jednání stran pražské koalice poté, co hnutí ANO vyvolalo dohodovací řízení. ANO, ČSSD a Trojkoalice (Zelení, KDU-ČSL a STAN) se navzájem obviňují z porušení koaliční smlouvy během sporů o Libeňský most. Městská rada i přes výhrady Trojkoalice v dubnu schválila zbourání původního Libeňského mostu, následné jednání zastupitelstva však skončilo fiaskem – po sporech koaličních stran se nepodařilo ani schválit program.

Pražská koalice, která se v minulosti již jednou rozpadla, ale poté znovu ožila na původním půdorysu, možná počítá poslední dny. Dohodovací řízení, které může skončit vypovězením smlouvy, trvá 30 dnů, ANO je vyvolalo koncem minulého týdne.

Možný vývoj neukázala ani schůzka představitelů nynějších koaličních stran, která proběhla ráno před jednáním městské rady. Předseda zastupitelského klubu Trojkoalice Petr Štěpánek (Zelení) uvedl, že ANO a sociální demokraty ujistil, „že naše podpisy pod koaliční smlouvou platí“.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) o tom přesto stále pochybuje a očekává, co přinese další jednání dohodnuté na příští středu. „Rádi bychom věděli, zda koalice ze strany Trojkoalice ještě existuje. Pan předseda nám slíbil, že nám to sdělí příští středu,“ řekla.

Podle zastupitele ČSSD Lukáše Kauckého současným sporem, který se týká Libeňského mostu, vyvrcholily koaliční spory, které trvají delší dobu. Za problém považuje i nejednotu Trojkoalice. „Nejsou schopni garantovat, že všech osm zastupitelů podporuje koaliční projekt,“ řekl.

Praha chce po TSK projekt provizorního mostu

Některé výhrady, které Trojkoalice k postupu koaličních partnerů má, by přesto mohly umlknout. Radní na své schůzi, která následovala po koaličním jednání, schválili zadání studie, kterou by měla Technická správa komunikací zvážit možné provizorní přemostění, které by Libeňský most nahradilo během jeho přestavby.

Primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD)  přitom minulý týden tvrdil, od mostu po proudu řeky nelze provizorium stavět. Důvod tkví v šířce Vltavy a téměř kilometrové délce soumostí Libeňského mostu. Město by navíc zasahovalo do soukromých pozemků. 

Teď chtějí magistrátní úředníci, aby TSK vypracovala dokument týkající se možnosti umístění a technického řešení provizorního mostu. Jak bude dlouhý a jak bude vypadat, není jasné, vyplynout by to mělo z materiálu TSK. Vypracování zadají úředníci do 10. května. 

Libeňský most jablkem sváru

Podle ČTK se však v kuloárech mluví o možné rekonstrukci koalice, ve které by zbyly pouze ANO a ČSSD. Zbylých pět měsíců by je podporovala ODS, zatímco Trojkoalice by šla do opozice.

Vlastně by tak vznikla koalice za zbourání původního Libeňského mostu – ANO, ČSSD a ODS ho podporují, zástupci Trojkoalice se buď vyjadřují neutrálně, nebo jsou ostře proti. To se ukázalo již při hlasování v radě, která – Trojkoalici navzdory – schválila návrh náměstka pro dopravu Petra Dolínka most z roku 1928 zbourat a postavit na jeho místě nový.

Potvrzení v zastupitelstvu mělo být spíše formalitou vzhledem k tomu, že se ANO a ČSSD mohou v otázce Libeňského mostu opřít o část opozice, ale dopadlo to jinak. Po výhradách Trojkoalice, zejména jejího zastupitele a starosty Prahy 7 (KDU-ČSL) Jana Čižinského, který namítal, že Dolínek nepočítá se zajištěním žádné provizorní náhrady po dobu uzavírky Libeňského mostu, se vůbec nepodařilo schválit program zastupitelské schůze.

Šlo tehdy o to, že se o mostě mělo hlasovat dopoledne, a nikoli odpoledne, kdy by se k bodu spíše mohla vyjádřit veřejnost. Čižinský byl proti takto navrženému programu, další zastupitel Trojkoalice Matěj Stropnický (Zelení) se zdržel, zároveň nehlasovali další dva koaliční zastupitelé a program neprošel. Na hlasování o mostě samotném tedy nedošlo a znovu se zastupitelé sejdou až 17. května. Strany se potom navzájem začaly obviňovat z porušení koaliční smlouvy a ANO vyvolalo dohodovací řízení.

Petr Štěpánek podotkl, že se postoj Trojkoalice k Libeňskému mostu ani způsobu, jak o něm v zastupitelstvu jednat, nezměnil. „Trváme na tom, aby byl (most) opraven. Žádáme, aby to bylo projednáno za přítomnosti veřejnosti,“ shrnul.

Pražská koalice již jednu vážnou krizi přežila

Fakticky pětičlenná koalice ANO, ČSSD, Zelených, KDU-ČSL a STAN vládne Praze od roku 2014. Nic na jejím složení nezměnila ani krize na přelomu let 2015 a 2016. Po odvolání tehdejšího náměstka primátorky za Trojkoalici Matěje Stropnického (Zelení) hlasy sociální demokracie a „odvetného“ odvolání některých radních za ČSSD a ANO s pomocí hlasů Trojkoalice byla vypovězena koaliční smlouva.

Následně neuspěl pokus o sestavení koalice TOP 09, Trojkoalice a Pirátů, kterou by tolerovala ODS a skupina zastupitelů kolem exprimátora Hudečka, která odešla z TOP 09. Místo toho se opět dala dohromady původní koalice s tím, že za dříve odvolané radní strany nominovaly náhradníky.