Šenovským ničí kamiony cesty i domy. Omezit jejich provoz se nedaří

Obyvatelé Šenova žádají objízdnou trasu (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Šenova u Ostravy dlouhodobě bojují proti kamionům, jejichž řidiči si přes region zkracují cestu, a snaží se také vyhnout placení mýtného. Kvůli částečné uzavírce mostů na Rudné ulici v současnosti doprava přes město ještě zhoustla.

Na 800 lidí loni v Šenově podepsalo petici, která měla úředníky na radnici přimět řešit problém s přetíženými dopravními komunikacemi. Chtějí přitom, aby se nákladní doprava vrátila na rychlostní silnici R56 a silnici I/11 a nevyužívala jako nyní silnice druhé třídy. Potíže se ale do současnosti vyřešit nepodařilo.

„Radnice poslala žádost o omezení nákladní dopravy v Šenově a ve Václavovicích na kraj, tam ale nepochodila a musela se obrátit na magistrát Frýdku-Místku. Zde žádost o omezení dopravy zatím smetli ze stolu do doby, dokud frýdecko-místecká radnice nedostane povolení na stavbu obchvatu města,“ zjistil redaktor České televize Tomáš Indrei.

Kamiony by totiž podle vedení magistrátu zvýšily dopravu ve Frýdku-Místku o sedm procent. Stavět se zatím může pouze část obchvatu kolem města.

Po silnici v Šenově projede denně více než osm a půl tisíce aut. Těžká nákladní auta ničí jak silnici, na které se objevují výtluky, tak domy v blízkosti silnice Frýdecká, jejichž zdi praskají kvůli značným vibracím.

Podle zastupitele Šenova Karla Stavinohy je vůbec problém přejít tuto komunikaci z jedné strany na druhou. „Obyvatele obtěžuje smog, hluk a vibrace,“ sdělil již dříve.

Situaci komplikuje výroba aut i oprava mostů

V posledním roce narostla kamionová doprava v Šenově o další desítky automobilů – přes město totiž několikrát denně projíždějí kamiony plně naložené auty z nedaleké automobilky v Nošovicích.

Situaci v Šenově aktuálně neprospěla ani oprava Rudné v Ostravě, která začala v březnu.  Rekonstrukce mostů u Hornbachu a přes řeku Ostravici potrvají až do prosince. Pro motoristy  jsou plně uzavřeny ve směru z Poruby na Kunčice a Havířov, a to i pro městskou hromadnou dopravu.

V Moravskoslezském kraji se přitom nejedná o první případ, kdy obyvatelé požadují odklonění nákladní dopravy. K podobným omezením již dříve došlo v okolí Frýdku-Místku, Českého Těšína a Ostravy.