Kvůli kamionům praskají zdi. Obce kolem Frýdku-Místku chtějí vyhnat nákladní auta z ulic

Kamionová doprava trápí nejen Šenov (zdroj: ČT24)

Na rychlostní komunikace by se měli vrátit řidiči kamionů, kteří si v posledních letech zvykli zkracovat si cestu z Frýdku-Místku přes Šenov. Jezdí totiž po okresní silnici. „Lidem tak praskají domy a vystaveni jsou nadměrné hlukové zátěži,“ uvedl redaktor České televize Petr Mecner.

Několik obcí nedaleko Ostravy již na problému kamionové dopravy spolupracuje. Vznikla i petice, kterou během krátké doby podepsalo zhruba 800 lidí. Chtějí, aby se nákladní doprava vrátila na rychlostní silnici R56 a silnici I/11 a nevyužívala jako nyní silnice druhé třídy. „Tato varianta je totiž o 13 kilometrů kratší a řidiči se zároveň vyhnou mýtnému,“ dodal Petr Mecner.

Podle zastupitele Šenova Karla Stavinohy je vůbec problém přejít Frýdeckou ulici z jedné strany na druhou. „Obyvatele obtěžuje smog, hluk a vibrace,“ dodal.

Okresní komunikace využívají řidiči kontejnerové přepravy, dopravci hypermarketů v Havířově, i přepravci z automobilek, například desítky metrů dlouhé kolosy.
Karel Stavinoha
zastupitel Šenova

Kamiony trápí i další obce mezi Frýdkem-Místkem a Šenovem. Pro sousední Václavovice už proto odborná firma zpracovává projektovou dokumentaci, která by k omezení dopravy měla vést. Projekt budou nyní posuzovat nadřazené úřady s rozšířenou působností a policie.

„Už zítra bude představen hotový projekt. Důležité je odchytit dopravu ve Frýdku-Místku a převést ji na R56 a Rudnou,“ doplnila starostka Václavovic Magda Pustková.

Podle optimistických odhadů by kamiony a nákladní vozy nad 12 tun mohly být z provozu mezi Frýdkem-Místkem a Šenovem vyloučeny ještě v tomto roce.

V Moravskoslezském kraji to přitom není jediný případ, kdy obyvatelé požadují odklonění nákladní dopravy. K podobným omezením již dříve došlo v okolí Frýdku-Místku, Českého Těšína a Ostravy.