V Holešově začala přestavba autobusového nádraží. Moderní terminál má být hotový do podzimu

Modernizace nádraží v Holešově potrvá půl roku (zdroj: ČT24)

V Holešově na Kroměřížsku začala dlouho plánovaná kompletní přestavba autobusového nádraží na moderní dopravní terminál. Rekonstrukce potrvá do konce srpna a vyjde na více než 28 milionů korun, přičemž až devadesát procent z této částky by měla pokrýt dotace z ministerstva dopravy.

Poslední autobusy odjely ze stávajícího nádraží v pondělí o půl deváté ráno. Stavaři následně místo uzavřeli a vytvořili koridory pro pěší. „Od města povedou kolem gymnázia a ze sídliště po chodníčku kolem odborného učiliště, aby se lidé dostali na vlakové nádraží,“ uvedl starosta Holešova Rudolf Seifert (TOP 09).

Autobusy teď zastavují na Palackého ulici: ve směru od Zlína naproti gymnáziu, ve směru od Kroměříže u odborného učiliště.

Jakmile to dovolí počasí, začnou stavaři s frézováním asfaltových povrchů. „Vzniknou nové uliční vpusti, autobusová stání, chodníky a obrubníky, čekají nás i další práce,“ přiblížil stavbyvedoucí Pavel Krkavec.

Díky úpravám vznikne dopravní terminál, který propojí autobusové a vlakové nádraží. Cestující budou mít k dispozici nová nástupiště, z nichž první a druhé plus chodníky vedoucí k vlakům budou zastřešené. Kromě světelných panelů s informacemi o odjezdech se počítá i s vybudováním osvětlení, rozšířením počtu parkovacích míst pro osobní vozidla a stání pro cyklisty.

V kraji je nový dopravní terminál třeba v Bystřici pod Hostýnem nebo Uherském Brodu, kde propojuje autobusovou, železniční, městskou hromadnou, osobní automobilovou i pěší dopravu. Modernizace vlakového a autobusového nádraží se připravuje také ve Zlíně, Vsetíně nebo Valašském Meziříčí.