Skokanské můstky nejspíše zachráněny. Kraj pomůže s odkupem slavného areálu

Skokanské můstky (zdroj: ČT24)

Skokanské můstky ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku, tedy unikátní středisko, kde trénoval i olympijský vítěz Jiří Raška, budou nejapíše i nadále pomáhat připravovat nové špičkové sportovce.  Moravskoslezský kraj na středečním zasedání odsouhlasil udělení dotace 1,25 milionu korun, které umožní sportovnímu klubu z Frenštátu pod Radhoštěm koupit pozemky, na nichž můstky stojí.

Pozemky patří státu, který je považuje za zbytné. Nabídl je proto prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových k prodeji. Jejich cenu v aukci stanovil na 2,271 milionu korun.

Situace se řeší zhruba rok. V prvních dvou kolech aukce se nepřihlásil nikdo, ve třetím kole se přihlásilo město, protože chtělo zabránit případnému spekulativnímu nákupu. Město ale na poslední chvíli přeplatila pražská společnost Tourist Invest. V aukci nabídla 2,5 milionu korun.

Její zástupci už dříve tvrdili, že chtějí areál revitalizovat, ale že jsou připraveni plochu za oboustranně výhodných podmínek nabídnout k odkoupení či pronájmu.

Tento areál má mimořádnou hodnotu. Je jediným místem v kraji, kde se mohou konat nejvýznamnější závody ve skocích na lyžích. Trénují a závodí tu nejen vrcholoví sportovci, ale také budoucí generace skokanů na lyžích.
Stanislav Folwarczny
náměstek pro školství a sport

Jednota má trumfy v ruce

Předkupní právo na pozemky má místní tělovýchovná jednota, které však na koupi pozemků chyběly peníze. Částka 2,5 milionu korun, které by bylo nutné získat pro nákup části areálu, byla pro spolek příliš vysoká. A nestačily ani finance, které by pro tyto účely uvolnilo město Frenštát pod Radhoštěm. S odkupem areálu proto musel pomoci také kraj.  

Podle náměstka pro školství a sport Stanislava Folwarczného (ODS) je totiž důležité, aby můstky i pozemky měly jednoho vlastníka, a nevznikly tak spory, jakým směrem se bude celý areál dál rozvíjet.

„Situace, do které se dostala TJ Frenštát pod Radhoštěm, by mohla ohrozit nejen budoucnost celého areálu, ale i sportovní aktivity, které jsou velmi často dotovány ze státního a krajského rozpočtu. Problém tělovýchovné jednoty jsme se rozhodli pomoci vyřešit i proto, aby nebyly zmařeny tyto investice,“ řekl.

S můstky ve Frenštátu pod Radhoštěm je nedílně spojeno jméno olympijského vítěze a mistra světa Jiřího Rašky. Právě jeho sportovní úspěchy spojily Beskydy se skoky na lyžích. Zdejší areál je také v rámci letní přípravy sportovců v České republice nezastupitelný.

  • Frenštát p. R. a jeho okolí – Radhošťské Beskydy – patří k tradičním oblastem lyžařského sportu v České republice. Začátky organizovaného lyžování v Beskydech se datují okolo roku 1910 a jsou svázány v prvé řadě s činností Pohorské jednoty Radhošť, Klubu českých turistů, Sokola a Svazu lyžařů.
  • Prvními lyžaři byli němečtí úředníci z Moravské Ostravy vyškolení v lyžařském umění v Alpách, později – v letech 1912 až 1914 – již byly na Pustevnách pořádány nedělní kurzy pro pokročilé lyžaře. První světová válka zastavila rozvoj lyžařského sportu a nový rozmach nastal v poválečném období. V Beskydech byly budovány sjezdařské, slalomové a běžecké tratě, sáňkařská dráha a skokanské můstky.
  • V roce 1940 byla postavena sedačková lanovka z Ráztoky na Pustevny – první ve střední Evropě. Beskydy se stávaly významným lyžařským střediskem, místem konání významných lyžařských soutěží včetně mistrovství Svazu lyžařů RČS a mezinárodních závodů.
  • Nejúspěšnější lyžařskou disciplínou od konce 60. let je skok na lyžích, především zásluhou olympijského vítěze a mistra světa Jiřího Rašky. Jeho úspěchy daly impulz k projektu střediska skokanských můstků s umělou hmotou na svazích Horeček. Po jeho triumfu na X. ZOH v Grenoblu roku 1968, kde pro ČR vybojoval první zlatou medaili, byl v rekordním čase 40 dnů vybudován můstek s kritickým bodem K=42. V tomtéž roce byla zahájena stavba můstků s parametry P=72 a K=90. Všechny dle projektu Josefa Zity.
  • V letech 1969 až 1973 byl vybudován areál můstků v dnešní podobě včetně parkoviště a večerního osvětlení. Můstek K=90 byl jako první na světě této velikosti pokryt umělou hmotou.
  • Každoročně je zde pořádáno několik závodů za účasti světové špičky. Frenštátští lyžaři využívají skokanský areál především k výchově mladých skokanů. V 90. letech bylo při TJ Frenštát vytvořeno Tréninkové centrum.
  • V současnosti jsou ve skokanském areálu na Horečkách v provozu čtyři skokanské můstky K95, K45, K20, K9, které všechny prošly rekonstrukcí, včetně modernizace profilů a položení nové finské hmoty.
  • Zdroj: www.frenstatpr.cz