Nelegálně pracujících cizinců na jihu Moravy přibývá. Zaměstnavatelé tak řeší nedostatek lidí ve firmách

Kontrola ve výrobním závodě v Mikulově odhalila nelegálně pracující cizince (zdroj: ČT24)

Ve výrobní hale v Mikulově odhalili policisté skupinu 34 nelegálních zaměstnanců. Do firmy šli cíleně, už jednou v ní totiž na pracovníky bez povolení narazili. Celkové počty nelegálně pracujících cizinců se přitom meziročně zvyšují, loni jich v kraji policie odhalila o 250 více než v roce 2016. Hrozí jim nyní vyhoštění ze země až na pět let.

Letos už odhalili policisté na jihu Moravy ve spolupráci s inspektorátem práce 65 nelegálně pracujících cizinců. Poslední větší skupinu objevili právě ve výrobní hale v Mikulově. Cizinci měli pouze turistická víza, pracovat zde nemohli. Policie je eskortovala na služebny a zahájila řízení o vyhoštění.

V loňském roce odhalila policie na jihu Moravy celkem 394 nelegálně pracujících cizinců. „Pocházejí především ze zemí bývalého východního bloku a pracují ve stavebnictví či v průmyslu,“ uvedl vedoucí odboru cizinecké policie Miroslav Tóth.

  • V roce 2015 odhaleno 37 osob
  • V roce 2016 odhaleno 144 osob
  • V roce 2017 odhaleno 394 osob

Podle něj jich přibývá kvůli situaci na trhu práce. „Firmy mají málo zaměstnanců, někteří se tak tímto způsobem snaží obcházet zákon,“ uvedl Tóth. Hrozí jim za to však milionové pokuty. Až deset milionů korun pak mohou zaplatit agentury práce, které zahraniční pracovníky firmě zprostředkovaly.

Firmy trápí nedostatek pracovníků

Počet cizinců, které agentury přidělily do firem, rok od roku stoupá. Podnikatelé síly ze zahraničí žádají a opakovaně kritizují složité a zdlouhavé vyřizování povolení pro cizince. Podle loňské novely vládního nařízení mohou agentury podnikům zajistit dočasně cizince do patnácti nejžádanějších profesí, v nichž v Česku dlouhodobě chybí pracovníci.

Novela upozornila i na skryté agenturní zaměstnávání, kdy cizince v tuzemsku najímají načerno zahraniční agentury. Pracovníky do Česka v minulosti ve velkém přivážely zejména polské agentry, s českými vízy zase kupčili na Ukrajině

V únoru se nezaměstnanost propadla na 3,7 procenta, stále se zvyšuje počet volných pracovních míst. Podniky brzdí například nedostatek pracovníků zaměřených na informační technologie. Volná místa jsou ve výrobě, stavebnictví či logistice. Firmy se snaží udržet v oboru učně technických profesí, kterým poskytují třeba stipendia.