Smog dál dusí většinu Moravskoslezského kraje. Jen na Třinecku se už dýchá lépe

Meteorologové v pondělí ráno odvolali smogovou regulaci pro oblast Třinecka. Pro Ostravsko, Karvinsko a zbytek Frýdecko-Místecka ale tento stupeň opatření platí dál. Podniky například musejí přijímat opatření, aby nepřispívaly k znečištění ovzduší, platí takzvaný stav regulace. Vůbec nejhorší situace panuje ve Věřňovicích.

Před osmou hodinou ranní dosáhly ve Věřňovicích koncentrace dokonce 842 mikrogramů na metr krychlový. Po deváté hodině se hodnoty snížily zhruba na polovinu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Na území celého Moravskoslezského kraje je vyhlášena už několik dní smogová situace. 

Na Třinecku se situace v noci zlepšila. Hodinové koncentrace polétavého prachu se tam pohybují okolo 70 mikrogramů na metr krychlový, denní okolo 100 mikrogramů. Povolený limit je 50 mikrogramů na metr krychlový.

  • Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že alespoň na polovině měřicích stanic překročí dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový.  
  • Navíc nelze následující den očekávat zlepšení situace.
  • Při regulaci některé průmyslové podniky musejí dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.

Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že alespoň na polovině měřicích stanic překročí dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací částic polétavého prachu hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový a následující den nelze očekávat zlepšení situace. Při regulaci musejí některé průmyslové podniky dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.

V dalších částech kraje tak velké zlepšení nenastalo. Podle hodinových koncentrací meteorologové označují situaci většinou jako špatnou či velmi špatnou.

Čtyřiadvacetihodinové koncentrace se pohybují v celém kraji v rozmezí od 100 mikrogramů na Třinecku až po 341 v Karviné. Hodinová míra znečištění je také výrazně vysoká. 

Meteorologové: Omezte pohyb venku

Smogová situace a regulace tak v dalších částech kraje pravděpodobně zůstanou v platnosti. Meteorologové doporučují omezit pobyt pod širým nebem a zdržet se zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání.

„Doporučení je určeno zejména osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem,“ uvedli. Doporučují také omezit používání aut se spalovacím motorem. „Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích částic PM10 a oxidu dusičitého,“ uvedli.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech a škodliviny ze sousedního Polska.