Brno chtělo kvůli stadionu vyměnit pět historických domů. Posudky jsou nižší, než město čekalo

Tržnice na Zelném trhu je jednou z pěti nemovitostí vybraných k výměně (zdroj: ČT24)

Brno už zná odhadní cenu pěti historických domů v centru města, které chtělo nabídnout podnikateli Liboru Procházkovi ke směně za jeho nemovitosti v okolí fotbalového stadionu Za Lužánkami. Podle posudků společnosti Deloitte, které má Česká televize k dispozici, je jejich celková tržní hodnota 183 a půl milionu korun. Od plánu město ustoupilo a bude se snažit dohodnout s podnikatelem na jiném řešení.

Za Procházkovy tenisové kurty, podzemní garáže, chodníky a silnice v oblasti u stadionu Za Lužánkami zvažovalo město nabídnout pět budov v centru města, mimo jiné dům Pánů z Kunštátu, budovu v parku pod hradbami hradu Špilberk nebo městskou tržnici na Zelném trhu.

Historické domy v centru města vybrané ke směně
Zdroj: ČT24

Na historické domy si město nechalo vypracovat posudky. V nich odhadci pracovali s několika pomocnými kritérii, jako jsou například náklady na údržbu, nutnost rekonstrukcí, výnosy z nájmů a taky omezení plynoucí z toho, že se jedná o památky. Částky jsou ale nižší, než město očekávalo.

  • Dům vedle pasáže Jalta na Dominikánském náměstí 3: 38 190 000 Kč
  • Budova v parku pod hradbami hradu Špilberk: 10 560 000 Kč
  • Měšťanský dům Schmetterhaus v ulici Starobrněnská 14: 10 890 000 Kč
  • Rekonstruovaná krytá tržnice na Zelném trhu: 43 490 000 Kč
  • Dům pánů z Kunštátu na Dominikánské 9: 80 450 000 Kč

Od směny pěti objektů koalice ustoupila s tím, že o některé domy nemá aktuálně zájem ani Libor Procházka. Koaliční partneři se shodli na tom, že nebudou pokračovat v zadávání dalších posudků a pokusí se s podnikatelem nalézt jiné řešení.

„Zastupitelstvu kromě zamítavého stanoviska předložíme i posouzení právních rizik celé transakce a budeme pokračovat v jednáních dál,“ uvedl primátor Petr Vokřál (ANO). 

Odpůrci směny požadují, aby město Procházkovi zaplatilo penězi a prověřilo, kolik má vlastně podnikateli dát. „Od začátku odmítáme vypořádání nároků pana Procházky majetkovou směnou. Posudky na dalších pět objektů města Brna nevýhodnost takového postupu jen potvrzují,“ uvedl Oliver Pospíšil z ČSSD s tím, že místo zadávání posudků by se měli radní zaměřit na oprávněnost nároku Libora Procházky ve výši 265 milionů.

  • Odhad Kreston: 262 408 060 Kč (z toho tenisové kurty 14 273 450 Kč, garáže 174 763 610 Kč)
  • Odhad VUT: 202 526 710 Kč (z toho tenisové kurty 14 003 900 Kč, garáže 125 392 120 Kč)

Podnikatel vlastní v oblasti Ponavy silnice, chodníky, plochu parkoviště, podzemní garáže a tenisovou halu. Cena těchto nemovitostí, stojících jinak na pozemcích Brna, je odhadnuta na více než 200 milionů korun.

Primátor Vokřál ale zdůraznil, že hodnota celé dvacetihektarové oblasti je vyšší než miliarda korun. „Budeme se k jejímu využívání snažit dopracovat jiným způsobem. Mrzí mě průtahy, které zásadně ohrožují investice do zimního i fotbalového stadionu,“ shrnul Vokřál.

Město nemůže nemovitosti zbourat ani vyvlastnit, Procházka je nemůže rozšiřovat. Jedinou cestou je tak dohoda, o kterou se město snaží nárazově už od roku 2003. Podnikatel ale nechce peníze, ale raději směnu za lukrativní domy v centru města.

Výměna jiných domů neprošla

Už dříve navrhovali zástupci města ke směně jiný soubor domů v centru. Chtěli nabídnout devět bytových domů na lukrativních ulicích, jako je Česká, Zámečnická nebo Masarykova třída. Nakonec se ale po velkém protestu nájemníků dotčených domů a nesouhlasu městské části Brno-střed zastupitelé postavili proti.

Ve hře byla i desítka nájemních nemovitostí v oblasti Cejlu nebo ulic Milady Horákové, Hálkovy, Vranovské nebo Zábrdovické. Ty ale podnikatel odmítl jako vybydlené. Peníze za svůj majetek dlouhodobě odmítá.

Vypořádání majetků s Liborem Procházkou je prvním krokem k novému fotbalovému stadionu za Lužánkami a splnění slibu, který vedení radnice dalo voličům. Sportovní stánek za dvě miliardy má vzniknout v místě, kde Zbrojovka v minulosti vyhrála titul. Na počátku tisíciletí ho opustila a od té doby chátrá.