Příští zastávka: Masarykovo náměstí. Do centra Ostravy začnou jezdit elektrobusy

V Ostravě začnou na jaře jezdit dvě nové autobusové linky. Městská hromadná doprava se tak po téměř půl století vrátí i do samotného centra města, zjistil redaktor České televize Tomáš Indrei.

Autobusy totiž budou zajíždět na Masarykovo náměstí. Další spoj pak bude jezdit z Poruby až k Planetáriu. Dopravce teď čeká na dodání elektrických minibusů, které na lince budou jezdit. Spoje by přes Masarykovo náměstí v pracovní době měly jezdit každých 15 minut.

„Autobus číslo 90 a 99, tedy dvě nové linky, budou obsluhovat ekologické minibusy, v centru to budou pouze elektrobusy. V Porubě pak tři vozy na CNG a tři vozy s elektrickým pohonem,“ uvedl Tomáš Indrei s tím, že nová linka číslo 90 bude mít trojici nových zastávek. Jedna bude například u technologického parku a také na rozcestí u Krásného Pole.

Linka číslo 99 pojede z Bazalů na most Miloše Sýkory, pak k městské nemocnici a před výstavištěm pak odbočí na ulici 28. října. Jedna nová zastávka pak bude u hotelu Imperial a druhá zastávka přímo na Masarykově náměstí před budovou muzea.

Dopravní podnik se dohodl s radnicí Moravské Ostravy a Přívozu rovněž na tom, aby označníky nových zastávek zapadly do historického rázu centra. Pravidelná hromadná doprava do samotného středu města přestala jezdit v 60. letech minulého století. Tehdy tam  zajížděly trolejbusy.

Dopravní podnik si chválí růst počtu cestujících

Dopravnímu podniku Ostrava druhý rok po sobě stoupl počet cestujících. Loni přepravil 91,1 milionu lidí, což bylo o 2,6 milionu více než v roce 2016. Mezi důvody, proč i při klesajícím počtu obyvatel města zájem o MHD roste, řadí vedení podniku zpřehlednění tarifního systému: pro Ostravu například platí jediná zóna.

Pomohlo také zlevnění dlouhodobých jízdenek nebo zavedení asistentů přepravy, kteří se starají o dodržování přepravních podmínek i o pořádek ve vozidlech.