Výroba v jesenickém Hardu drhne. Ze 130 lidí jich je v podniku zlomek

Potíže v jesenickém Hardu (zdroj: ČT24)

Ani po více než třech měsících od převzetí firmy Hard v Jeseníku nový majitel plně neobnovil výrobu. Téměř všichni z původních více než 130 zaměstnanců už odešli, část z nich dostala okamžitou výpověď. Už ve středu přitom novému majiteli, společnosti Moravia Industry, končí pronájem části výrobních hal.

„Nikdo nedostal výplatu ani odstupné,“ sdělil za odborový svaz KOVO Christo Bulguris.

Část bývalých zaměstnanců jesenické firmy Hard obdržela původní výpověď s příslibem odstupného ještě od konkurzního správce. Nový majitel Moravia Industry je zrušil, aby následně většinu zaměstnanců propustil sám – okamžitým zrušením pracovního poměru. „V takovém případě jim ale úřad práce nevyplácí podporu v nezaměstnanosti,“ zjistil redaktor České televize Jan Pirkl. 

Výpovědi zaměstnancům rozdal v září insolvenční správce firmy Vítkovice Power Engineering (VPE), jejíž byl Hard Jeseník součástí. Ostravský podnik VPE, který dříve patřil k nejdůležitějším firmám strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka, je v úpadku a od loňského srpna v konkurzu. VPE dostala do potíží problémová stavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku

Úřad práce vyplácí kompenzace

Zbylí pracovníci Hardu jsou na tom finančně lépe. „Jde o kompenzaci, kterou zaměstnanci dostanou místo odstupného, které jim zaměstnavatel nevyplatil. Potom se takto vyplacené prostředky požadují zpět po zaměstnavateli,“ sdělila na dotaz ČT mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková.

Moravia Industry od počátku tvrdí, že chce ve výrobě pokračovat i nadále, což většina zaměstnanců zpochybňovala. 

Vyjádření zástupce firmy Moravia Invest
Zdroj: ČT24

Spory o výrobní prostory pokračují

Původní majitel, Vítkovice, a. s., vypověděl smlouvu na část výrobních hal v areálu, které mu patří. Zástupce Vítkovic nechtěli zástupci Moravia Investu nejprve ani vpustit do areálu.

„Mezi oběma společnostmi jsou navíc tři soudní spory – jeden z nich právě na platnost výpovědi,“ doplnil Jan Pirkl.

Budeme chtít, aby byl areál využitý, aby byl buď v nájmu, nebo nabídnut k prodeji tak jako naše další pozemky v Jeseníku, ale protože máme špatnou zkušenost zejména s Moravia Industry a napadáním našich nových kupců nebo nájemců, tak bychom o tom neradi mluvili.
Eva Kijonková
tisková mluvčí Vítkovice, a. s.

Moravia Industry spolu se zaměstnanci závodu převzala stroje, know-how, zakázky a menší část nemovitostí. Loni v listopadu oznámila, že v Jeseníku hodlá pokračovat v produkci montovaných hal a jedná o zakázkách na příští rok.

Některým zaměstnancům zrušila pracovní poměr za hrubé porušení pracovní kázně, podle odborů šlo o účelový krok vedený snahou připravit je o nárok na odstupné. Ten podle Moravia Industry nemají ani lidé, kteří trvali na svých výpovědích od insolvenčního správce.

Podle serveru Hlídací pes je vážným zájemcem o jesenický Hard rakouská společnost Assmont, která se o společnost zajímala už v době jejího prodeje Moravia Industry.

Potíže jsou i v další firmě, která byla prodána v konkurzu coby bývalá část podniku Vítkovice Power Engineering. Jedná se o společnost Vítkovické strojírny, jejichž více než 600 zaměstnanců už druhý týden čeká na své výplaty

Krize v ocelářském závodě (zdroj: ČT24)