Ve firmě Hard Jeseník zuří boj o výpovědi. Skončit má většina zaměstnanců, majitel se brání

Už devadesát ze sto třiceti zaměstnanců společnosti Hard Jeseník se registrovalo na úřadu práce. Firma Moravia Industry, která Hard koupila po vyhlášení konkurzu na mateřské Vítkovice, již požádala soud o úschovu peněz určených na jejich mzdy za listopad. Od úřadu práce v Jeseníku totiž Moravia Industry žádá stanovisko, zda na ni přešly zaměstnanecké poměry bývalých pracovníků závodu. Potvrdil to mluvčí Moravia Industry Pavel Kočiš.

Výpovědi zaměstnancům rozdal v září insolvenční správce firmy Vítkovice Power Engineering (VPE), jejíž byl Hard Jeseník součástí. Ostravský podnik VPE, který dříve patřil k nejdůležitějším firmám strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka, je od loňska v úpadku a od srpna v konkurzu. VPE dostala do potíží problémová stavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku.

Moravia Industry jako nový majitel závodu Hard Jeseník označila výpovědi za neplatné. Zhruba 90 zaměstnanců jesenického závodu s tím ale nesouhlasilo a po uplynutí dvouměsíční lhůty se šli zaevidovat na pracovní úřad.

Zaměstnancům, kteří na svých výpovědích trvali, pracovní poměr podle Kočiše zanikl k 30. listopadu. Nyní jde o jejich mzdy od 3. listopadu, kdy Moravia Industry závod koupila ve výběrovém řízení, do konce měsíce.

Přechod zaměstaneckých poměrů zpochybnily ve svých vyjádřeních odbory i úřad práce v Jeseníku. Do doby, než bude jasné, komu máme peníze vlastně vyplatit, proto finanční prostředky určené na mzdy uložíme do soudní úschovy.
Michal Lieb
ředitel Moravia Industry

Zaměstnancům, kteří v závodu Hard zůstali, Moravia Industry v hotovosti vyplatila zálohy na mzdy. Podle nového majitele je totiž u nich nižší riziko, že by mohli nadále být považováni za zaměstnance VPE.

Stanoviskem od úřadu práce chce Moravia Industry ujasnit, jak je to se zaměstnavatelem bývalých pracovníků. Pokud by se ukázalo, že je jím nadále VPE, podle Lieba nepřísluší Moravia Industry, aby těmto lidem platila mzdu. Namísto toho by byla povinna uhradit hodnotu provedené práce společnosti VPE. Protože je VPE v konkurzu, zaměstnanci by pak pravděpodobně měli nárok na náhradu mzdy ze strany úřadu práce, který by následně tyto peníze uplatňoval po zaměstnavateli.

Moravia Industry spolu se zaměstnanci závodu převzala stroje, know-how, zakázky a menší část nemovitostí. V listopadu oznámila, že v Jeseníku hodlá pokračovat v produkci montovaných hal a jedná o zakázkách na příští rok.

Některým zaměstnancům zrušila pracovní poměr za hrubé porušení pracovní kázně, podle odborů je to účelový krok vedený snahou připravit je o nárok na odstupné. Ten podle Moravia Industry nemají ani lidé, kteří trvali na svých výpovědích od insolvenčního správce.