Letiště v Pardubicích hlásí: Boeing mimo dráhu

Pardubice - Cestující na palubě Boeingu 737-800 firmy Travel Service letící z Bulharska si zážitek z dovolené okořenili jedním dobrodružstvím. Při přistání kolem 17:00 v Pardubicích totiž jejich letadlo vyjelo mimo dráhu. Příčinou byl pravděpodobně takzvaný aquaplaning, tedy větší množství vody na přistávací ploše, které způsobí, že se po něm pneumatika klouže a nepřilne k povrchu. Nikomu ze 191 cestujících se nic nestalo.

Letadlo se po přistání podle ní ocitlo na takzvané provozní ploše několik metrů za přistávací dráhou. „Cestující vystoupili po přistavených schodech,“ řekla mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková. Letadlo letělo z Burgasu.

Letoun při přistání nebyl poškozen a je v pořádku. V dalším letu však bude moci pokračovat až po provedení technické prohlídky. „Momentálně na místě probíhá šetření,“ doplnila Dufková. Událost bude předmětem vyšetřování, bude se jí zabývat Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Letounem měla z Pardubic do Burgasu na dovolenou v 18:20 odletět další skupina turistů. „Autobusem je převezeme do Prahy, kde je pro ně již připravené letadlo. Odletět by měli po 21:00,“ potvrdila mluvčí společnosti Travel Service.

Podle ředitele letiště Víta Málka letadlo skončilo na travnatém předpolí dráhy přibližně 150 metrů od konce betonové dráhy, kola letadla se do země nezabořila. „Letiště je nyní uzavřeno. Jakmile dostaneme povolení od dopravce a vyšetřovatelů z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, začneme s vyprošťováním a odtahem letadla na odbavovací plochu,“ potvrdil. Na letounu podle něj není žádné viditelné poškození. S odtažením letadla na pevnou plochu nechce letiště podle Málka vzhledem k hrozícím dešťům otálet.

Po odtažení letadla odborníci posoudí stav předpolí a pokud bude vše v pořádku, bude letiště otevřeno. K opětovnému otevření letiště by podle Málkova odhadu mohlo dojít během pondělí.