Squatter slezl ze Šatovky. Chtěl do práce, ale skončil na policii

Policisté zadrželi jednoho ze squatterů, kteří o víkendu obsadili usedlost Šatovka v pražské Šárce, jenž v pondělí ráno slezl ze střechy a chtěl jít do práce. Policisté zatím neoznámili, zda zadrženého squattera obvinili, již dříve však oznámili, že jednání squatterů považují za trestný čin.

Jeden zhruba z desítky squatterů, kteří odmítli po jednání s policií a zástupci radnice Prahy 6 ze Šatovky odejít, slezl v pondělí kolem půl deváté z její střechy. „Tvrdil, že jde do práce,“ upřesnil mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Do práce však nedošel, chytili jej policisté, kteří před usedlostí čekají.

„Jedna osoba střechu opustila. V souladu se zákonem byla zadržena a předvedena na policejní služebnu k provedení dalších úkonů,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. 

Do opuštěné budovy v Šáreckém údolí v Praze přišlo dvacet až třicet squatterů v pátek večer. Část z nich po jednání s policií a radnicí odešla, asi deset jich zůstalo na střeše Šatovky. Policie se rozhodla, že zatím nebude zasahovat kvůli obavám z možného zranění squatterů či policistů.

Policie původně označila jednání squatterů za přestupek, ale v sobotu oznámila, že jde o trestný čin neoprávněného zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. Na pokyn státního zástupce tak bylo zahájeno trestní řízení.

Šatovku spravuje městská část, podle radnice v ní má vzniknout centrum pro seniory. Podle starosty už kvůli tomu byl podán návrh na změnu územního plánu. Zástupce squatterů řekl ČTK, že nevěří, že radnice usedlost opraví a bude ji využívat. Sami lidé, kteří usedlost obsadili, tvrdí, že v ní také chtějí vytvořit „prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit,vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk“.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) slíbil squatterům, že když odejdou, bude zastupitelstvo městské části o Šatovce jednat na příští schůzi za dva týdny. Squatteři ale podle radnice dohodu nepřijali. Sami tvrdí, že podobný slib dostali již předloni, kdy usedlost rovněž obsadili, ale Šatovka zůstává dodnes nevyužita.

Starosta Kolář se v neděli pokoušel se squatery jednat a vylezl za nimi na střechu. Avšak ti s ním komunikovat odmítli. „Poté co jsem slezl dolů, mě skupinka jejich příznivců začala obviňovat z protiprávního jednání a ze lží,“ sdělil na webu Prahy 6. Situace podle něj byla vyhrocená. „U mě si tím definitivně zavřeli poslední dveře,“ doplnil.