Brněnští revizoři se chtějí bránit útokům černých pasažérů. Učí se sebeobranu

Na kurzu sebeobrany se učí revizoři bránit napadení černými pasažéry (zdroj: ČT24)

Speciální kurzy sebeobrany pro revizory spustil brněnský dopravní podnik. Reaguje tak na útoky hlavně ze strany černých pasažérů. Kontroloři výcvik absolvují přímo v tramvajích pisárecké vozovny, další kurzy mají následovat v příštích letech.

Při lednové kontrole jízdenek v jednom z autobusů v brněnské Bystrci napadl černý pasažér revizora. Vytáhl na něj nůž a poranil ho. Právě podobné útoky jsou jedním z důvodů, proč dopravní podnik s výukou sebeobrany svých kontrolorů začal.

„V loňském roce jsme zaznamenali dva takové případy. A trend je spíše klesající. Rekordní byl rok 2008, kdy došlo ke třiceti napadením, která následně skončila pracovní neschopností,“ upozornila mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Lukšová.

„Nikdy nevíte, koho před sebou v ten moment máte. Takže musíte trochu počítat s tím, co člověk vytáhne z kapsy, jestli to bude průkazka, jízdenka nebo nějaká zbraň,“ uvedl jeden z revizorů, který se kurzu účastní.

Nácvik probíhá v reálném prostředí pisáreckých tramvají pod vedením instruktora. „Situace je specifická, aby to bylo neagresivní odvrácení hrozícího útoku. Aby revizoři ochránili ať už cestující, nebo sami sebe,“ vysvětlil trenér sebeobrany Rudolf Charvát.

Přitom další ohroženou skupinou jsou například řidiči nočních autobusů. Proto teď dopravní podnik uvažuje o zřízení podobných kurzů sebeobrany i pro ně.

Kampaň Jezdím poctivě

V listopadu loňského roku spustil brněnský dopravní podnik informační kampaň věnovanou černým pasažérům. Jejich počet se od roku 2014 pohybuje okolo 70 tisíc ročně. Poctiví cestující na ně přitom doplácejí.

„Celkové zastoupení neplatičů se obecně uvádí na úrovni tří až pěti procent. Kdyby všichni platili, mohla by se jednorázová jízdenka zlevnit o korunu, měsíční o 25, čtvrtletní o 65 a roční o 230 korun,“ uvedl ke kampani s názvem Jezdím poctivě vedoucí tarifního odboru DPMB Vít Prýgl.

V případě napadení revizorů přistupují i v jiných městech ke kurzům sebeobrany nebo jiným opatřením. Třeba v Ostravě se po dohodě s městskou policií zvýšil počet hlídkujících strážníků na zastávkách a využíván je také dohledový systém.