Sever Moravskoslezského kraje zahalil smog. Meteorologové nevylučují vyhlášení regulace

Na většině území Moravskoslezského kraje byla ve čtvrtek večer vyhlášena smogová situace. Stalo se tak poprvé v aktuální topné sezoně. Důvodem je vysoké množství polétavého prachu v ovzduší. Není vyloučeno, že v blízké době může být vyhlášená regulace, během které musí podniky dodržovat různá opatření. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Smogová situace aktuálně platí v oblasti Ostravska, Karvinska i Frýdecko-Místecka, a to včetně Třinecka. „Alespoň na polovině stanic reprezentativních pro toto území překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový,“ upřesnili meteorologové důvody vyhlášení smogové situace. Navíc během nejbližších 24 hodin nelze předpokládat, že by se situace výrazně změnila a hodnoty poklesly pod informativní prahovou hodnotu.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší ráno na některých stanicích stále více než dvojnásobně překračovaly povolený imisní limit, který je 50 mikrogramů na metr krychlový.

„Rozptylové podmínky budou většinou mírně nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat většinou nad hodnotou stanoveného imisního limitu, a to místy i výrazněji,“ uvedli ve výhledu pro pátek meteorologové.

Za současné situace meteorologové doporučují zdržet se při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže, při níž by se člověk více zadýchal. Doporučení platí hlavně pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti.

  • Meteorologové vyhlašují smogovou situaci, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr koncentrací hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles. Regulace se vyhlašuje, pokud průměr koncentrací překračuje 150 mikrogramů na metr krychlový. Při regulaci podniky omezují výrobu.

„Doporučujeme maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu. Přispějete tak ke zlepšení momentální špatné kvality ovzduší, neboť emise ze spalovacích motorů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ uvedli meteorologové.

Smog postihuje region hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší ovlivňuje nejen průmysl, ale i doprava a topení v domácnostech a podle odborníků také nečistoty, které do kraje míří ze sousedního Polska.