Nádražní knihovny zpříjemňují cestu vlakem. Další z nich slouží čtenářům nově v Kyjově

Půjčit si čtení přímo na nádraží můžou nově cestující na nádraží v Kyjově. Město se totiž zapojilo do projektu Kniha do vlaku, který v Česku funguje už od roku 2014 na osmdesáti pěti místech.

Na jižní a východní Moravě jsou police s knihami už na osmnácti nádražích, kromě Kyjova třeba ve Valašském Meziříčí, Valticích, Znojmě nebo Třebíči. Fungují zdarma a systém půjčování je jednoduchý – na jednom nádraží si stačí vybrat titul a ve vlaku se do něj začíst. Vrátit knihu pak může čtenář na stejném místě při cestě zpátky nebo v cílové stanici s označenou policí.

Projekt Kniha do vlaku před čtyřmi lety vymysleli v Mikulově. „Hlavním cílem je dát knihám druhou šanci a lidem zpříjemnit cestování,“ řekla ředitelka mikulovské městské knihovny Ilona Salajková.

Označení miniknihovny na nádraží v Mikulově
Zdroj: Městská knihovna Mikulov

„Jsou tady zajímavé knížky. I když je většina detektivek a spíše knížek pro dospělé, tak tady určitě najde tu svou skoro každý,“ řekla Lucie Radmilová a Lucie Peřinová, které si čtením krátí cestu do školy.

Doplňovat knihy do regálu jezdí knihovnice několikrát týdně. „Ze začátku jsme dávali k dispozici knihy z našeho fondu. Vzhledem k tomu, že se celkem rychle z knihovničky ztrácely, poprosili jsme čtenáře, aby nám knihy nosili,“ shrnula ředitelka kyjovské knihovny Michaela Moudrá.

Budky s knihami přibývají

Knihovny na veřejných prostranstvích se objevily už v roce 2013. V Praze přišla skupina mladých lidí s neziskovým nápadem KnihoBudka, kdy z vysloužilých telefonních budek vznikly malé bezplatné veřejné knihovny. A míst, kde si lze vypůjčit něco ke čtení, přibývá. 

Třeba v jihlavském trolejbusu, vozu číslo 77, je koš s knížkami, které si cestující mohou vypůjčit. Budky s knihami se nyní objevují i v parcích, nemocnicích, kavárnách nebo na návsích a koupalištích. Dvě miniknihovny fungují i na pražském Letišti Václava Havla.