Knihy zaplavují veřejný prostor. Na koupalištích i v dopravě

V jihlavském trolejbusu, v Praze na ulici, v brněnské tramvaji nebo kdekoliv na nádraží. Míst, kde si lze vypůjčit knihu, přibývá. Literatura už dávno není jen výsadou veřejných a domácích knihoven. Knihy zaplavily veřejný prostor. A podle ohlasů se to čtenářům líbí.

Jihlavská knihovna spustila projekt knižního trolejbusu. Ve voze číslo 77 je koš s knížkami, které si cestující mohou vypůjčit. „O knížky je docela zájem. Sem tam se taky podívám a nějakou si prohlédnu,“ svěřil se řidič trolejbusu. 

Knížky si lidé mohou i odnést, jde většinou o tituly vyřazené z fondu jihlavské knihovny. Ta proto koš pravidelně plní. „Spíš ho doplňujeme, než že knížky vyměňujeme, protože koš bývá většinou prázdný. Dáváme tam zhruba okolo třiceti knížek,“ uvedla vedoucí útvaru služeb jihlavské knihovny Alexandra Frajová. Trolejbus s knížkami zatím jezdí po Jihlavě jediný, pokud ale bude o službu zájem, mohly by časem knihy přibýt i do dalších vozů. 

Alexandra Frajová z jihlavské knihovny o knižním trolejbusu (zdroj: ČT24)

To v Brně vsadila městská knihovna na jiný dopravní prostředek – tramvaj. S knižními ukázkami místo reklam a občas i knihou k zapůjčení, která leží v košíku, brázdí koleje už dva roky. Občas tramvaj kontrolují i takzvaní knižní revizoři. Když potkají cestujícího s knihou nebo časopisem v ruce, dostane dárek. A číst se dá i v brněnském Jundrově, kde je knihovna součástí přístřešku na zastávce Optátova. 

Regály s knihami se začaly objevovat i na tuzemských nádražích. Cestující si mohou knížky zdarma půjčit na jízdu vlakem a vrátit je pak do podobné knihovny v cílové stanici. Do projektu se už zapojily desítky měst.  

V Česku je celkem přes pět tisíc veřejných knihoven a průkazku do jedné z nich má každý šestý Čech. Podle statistiky přečte v průměru 13 knih za rok, z toho koupí jen dvě. Knihovny ročně registrují na 41 milionů výpůjček.

A na výměnu přečtených knih vsadili i na letišti v Kapském Městě. Tamní Flybrary je veřejnou knihovnou, odkud si lze pro zkrácení dlouhé chvíle vzít jakoukoliv knihu. Nebo tam naopak odložit už přečtený titul a dát ho tak k dispozici dalším čtenářům.

Na náměstí i u vody 

Nový smysl dostávají i vyřazené telefonní budky, které byly dřív téměř na každém náměstí. Na řadě míst se teď mění v KnihoBudky, kde mohou lidé přispívat vlastními vyřazenými knihami a naopak je vyměnit za ty, které je zajímají. 

Projekt vznikl v roce 2013, od té doby se rozšířil po Praze. Veřejné knihovny díky projektu nabízejí přes pět tisíc knih. A další KnihoBudky vyrůstají i mimo Prahu - třeba na náměstí v Bystřici nad Pernštejnem nebo v Táboře.

Knihobudka
Zdroj: ČT24/Knihobudka.cz

Na chuť lidí lenošit s knihou u vody sází i plážové a koupališťové knihovny. Ty lze najít třeba na pláži termálního koupaliště Brná na Ústecku nebo na koupališti v Kroměříži či Blansku. 

Plážová knihovna u koupaliště Brná na Ústecku
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Ať už jsou knihy ve vlaku, nebo u vody, cíl všech akcí je stejný: dostat literaturu mezi lidi a podpořit je ve čtení.