Lidé proti uhelné skládce. Ocelárna chce překladiště uhlí v lokalitě s nejhorším vzduchem

Krize v OKD a nedostatek koksovatelného uhlí, dříve běžně dostupného, má další následky. Ostravským částem Radvanice a Bartovice se nelíbí plán na zbudování uhelné skládky, kterou vyžaduje největší huť v Česku – firma Arcelor Mittal.

Arcelor Mittal uvádí, že nově musí uhlí dovážet i ze zámoří a aby firma zajistila plynulost výroby, musí ho také skládkovat. Vybudování skládky bude předcházet povolovací řízení EIA.

Společnost se podle svého vyjádření do situace nedostala vlastním zaviněním. Už v roce 2015 podle jejích zástupců začalo docházet k výpadkům dodávek koksovatelného, tedy toho nejkvalitnějšího uhlí. Potřebnou surovinu proto odebírá ze zámoří, kde se regiony mohou potýkat s přírodními katastrofami.

Na dva měsíce provozu

Podle redaktorky České televize Pavly Daňkové chce Arcelor Mittal skládku s objemem 200 000 tun uhlí, což odpovídá zásobě na dva měsíce výroby. Sama společnost dodává, že taková skládka je v západoevropských koksovnách běžná praxe.

Kraj a město s Mittalem souhlasí, místostarosta obvodu Radvanice a Bartovice Aleš Boháč se však ale staví proti a chce, aby byla skládka krytá, protože představuje další zdroj znečištění v již tak problematickém regionu.

Na Ostravsku ostatně už začala sezona ozdravných pobytů pro malé předškoláky a v první vlně se na hory vydalo 28 předškoláků z bartovické mateřské školy. Právě Bartovice totiž spolu s nedalekými Radvanicemi trápí jedno z nejhorších ovzduší v Česku

Předškoláci v Beskydech (zdroj: ČT24)