Některé přechody pro chodce v Brně nejsou bezpečné. Jsou nepřehledné a špatně osvětlené

Jihomoravští policisté letos řešili už víc než stovku nehod chodců na přechodech. Minulý týden například záchranáři oživovali malého školáka, kterého srazilo auto v Brně - Bystrci. Podle tamní radnice je víc než desítka přechodů v městské části nebezpečná.

Příklad, kde v Brně nemusí být bezpečné přecházet, se dá najít například ve Vejrostově ulici. Autobus zde zastavuje přímo v přechodu a projíždějící auta ani nepřibrzdí, protože za autobusem v zastávce není nikdo vidět. Podobně to vypadá v protějším směru. Před několika dny na to zdravím doplatil sedmiletý školák. „Stav dítěte byl vážný, utrpělo těžké poranění hlavy,“ řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

O přechod se zajímá i dopravní expert Michal Radimský. Zastávky jsou podle něj umístěné špatně. „Měla by být až za přechodem. Řidič by nejprve měl vidět značku, pak přechod a pak až autobus,“ řekl dopravní expert Ústavu pozemních komunikací FAST VUT Michal Radimský.

Brněnské komunikace nevidí důvod ke změně

Podobně rizikových míst je podle radnice jen v Bystrci minimálně dvanáct. „Loni jsme žádali Brněnské komunikace o změny. Z dvanácti požadavků splnily jeden. My sami opravdu nemáme peníze a hlavně kompetence na to, abychom ty zastávky měnili,“ řekl starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl (ČSSD). Bystrcká radnice chce nakoupit alespoň radary, aby donutily řidiče přibrzdit.

Dopravní podnik nemá pravomoc polohu zastávek měnit, podle Brněnských komunikací není změna potřeba. „Přechod u zastávky Ruda je sice dlouhý, ale nedá se říci, že by souvisel s autobusovou zastávkou,“ sdělila e-mailem České televizi mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Každý rok dostane deset přechodů nové osvětlení

Nebezpečná místa jsou ale i jinde v Brně. Vážná nehoda se stala nedávno v Dusíkově ulici. Na ženu se dvěma malými dětmi najel řidič. Při dechové zkoušce měl půl promile alkoholu v krvi. Projíždějící auto zranilo chodce i v Brně-Tuřanech.

Častým problémem přechodů je i špatné osvětlení. Technické sítě jich každý rok nasvětlí až desítku. Před čtyřmi lety tomu pomohla i pětimilionová dotace od magistrátu, kdy tak nasvítili třicet přechodů v šestnácti městských částech.

Jsou i bezpečné přechody s bezpečnostními prvky

Srážky aut s chodci jsou dlouhodobým problémem v celém kraji. Každý měsíc se jen na jihu Moravy stane okolo třiceti takových nehod. Podíl má na tom i zhoršená viditelnost. Zatímco přes prázdniny se loni takových nehod stalo za měsíc okolo dvaceti, v lednu a únoru jich bylo až dvakrát tolik.

Některé přechody na jižní Moravě naopak policisté ocenili jako ty nejbezpečnější v regionu. Jeden takový je například v Tyršově ulici v Kuřimi na Brněnsku. Hlavním tahem městem denně projede na sedmnáct tisíc aut. Bezpečně přejít není problém. Přechod má všechny potřebné bezpečnostní prvky.

„Jednak jsou to semafory, přechod je v noční dobu přisvícený a je tady středový ostrůvek a důležitý bezpečnostní prvek je to, že je zde snížena průjezdná šířka toho pruhu pro vozidla na minimum,“ dodal kuřimský starosta Drago Sukalovský.

Bezpečné přecházení si chválí i lidé v Lažanech na Blanensku, už přes deset let tam využívají podchod. Právě podchody nebo nadchody jsou tou nejbezpečnější variantou pro přecházení silnic, zároveň ale také tou nejnákladnější. Navíc ne na všech místech je jejich provedení možné.