V listopadu zemřelo při nehodách 45 lidí. Řidiči mají problém s „neviditelnými“ chodci

Lerch: Chodci podceňují špatnou viditelnost v obci i ve městě (zdroj: ČT24)

V listopadu si dopravní nehody v Česku vyžádaly 45 obětí na životech, což je o osm více než před rokem. Na nehodách se ve zvýšené míře podíleli chodci, kteří jsou pro řidiče stále špatně viditelní. Od začátku letošního roku zemřelo na českých silnicích už 467 lidí, za jedenáct měsíců minulého roku bylo mrtvých o 27 více.

Nejtragičtějšími listopadovými dny byly 24. a 30. listopad, kdy dopravní kolize nepřežilo pět lidí. V poslední den si dva lidské životy vyžádala nehoda v Peruci na Lounsku, kde se srazilo nákladní a osobní auto. Po jedné oběti měly nehody na Kladensku a Orlickoústecku a jeden člověk zemřel i při ranní nehodě autobusu u Ločenic na Českobudějovicku.

Podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha ale vyšší počet mrtvých oproti loňsku neznamená zhoršení trendu. Pokles nehod loni v listopadu byl totiž oproti roku 2015 poměrně zásadní. „Byť je letošní číslo poměrně vysoké, tak zhruba odpovídá tomuto období,“ řekl České televizi.

Chodci podceňují špatnou viditelnost

Listopad je podle Lercha velmi rizikový především vůči chodcům. „Podle předběžných statistik zemřelo při nehodách deset chodců. Primárně to byli chodci v obci. Znovu zde sehrála roli jejich špatná viditelnost, či spíše neviditelnost,“ upozornil. 

Úmrtí při nehodách v České republice za listopad
Zdroj: Policie ČR

Zákon sice od 20. února 2016 zavedl povinnost nosit za snížené viditelnosti na oblečení reflexní prvky, nařízení se ale týká jen lidí pohybujících se mimo obec. Většina chodců podle Lercha novou povinnost dodržuje a úměrně tomu klesá i počet nehod. Stále více jich je ale právě v obcích nebo ve městech. 

Podle policistů totiž chodci často nejsou vidět ani ve městě, a to ani na osvětlených přechodech. Ve vlastním zájmu by proto zvláště v současném počasí měli nejen mimo obec doplnit oblečení o reflexní prvky, které na ně upozorní. Řidiči by zase měli být mnohem více pozorní a přizpůsobit rychlost počasí.  

V roce 2016 na silnici zemřelo 111 chodců, zhruba pětina ze všech obětí nehod. Asociace Záchranný kruh proto spustila kampaň Ty to zvládneš zaměřenou na zvýšení bezpečnosti chodců v silničním provozu.

V deseti emotivních spotech ukazuje nejčastější chyby chodců. Videa se věnují například přecházení mimo přechody, problematice viditelnosti chodců nebo jízdě agresivního řidiče.