Průmyslové zóny v Brně jsou plné. Město plánuje novou na Moravanských lánech

V Brně ubývá míst v průmyslových zónách. Pro firmy, které chtějí stavět velké haly, už město nemá téměř žádné vhodné pozemky. Správce největší brněnské zóny Černovická terasa přitom zaznamenal požadavky od deseti firem, které chtějí stavět nebo se rozšiřovat. Do budoucna by mohla pomoci nově plánovaná zóna na výjezdu z města směrem do Mikulova. Fungovat ale začne až v horizontu několika let a nebude velká.

Výrobce hřišť Kompan, který sídlí v brněnské průmyslové zóně Černovická terasa, posílá z Brna do světa čím dál víc houpaček, kolotočů i venkovních hřišť pro dospělé. Za posledních deset let se firma rozrostla na šestinásobek plochy. „Plán je, že do dvou let bychom se měli rozšířit o další čtyři tisíce metrů čtverečních,“ řekla ředitelka Soňa Hanáková.

Zájem o místo v průmyslové zóně mají i další. Ze zhruba deseti společností, kterým ředitel CT Parku Tomáš Budař hledá vhodné místo, tvoří přes polovinu ty stávající, které chtějí rozšířit výrobu. „V Brně a okolí hlásíme absolutní plno. Momentálně by nás uspokojila například lokalita o velikosti dvacet hektarů,“ řekl ředitel CT Parku Tomáš Budař.

V nové průmyslové zóně nebudou montovny

V horizontu několika let by firmy mohly stavět v místě zvaném Moravanské lány. Zóna nebude tak velká jako Černovická terasa.

Spíš než montovny a haly pro méně kvalifikované pracovníky chce město lákat firmy, které by do Brna směřovaly svůj vývoj a výzkum. „Primárně je potřeba řešit rozvoj talent poolu a dostat sem kvalitní zaměstnance pro ty firmy, které tady jsou, než primárně řešit příchod nových velkých investorů,“ vysvětlil náměstek primátora města Brna Jaroslav Kacer (TOP09).

Víc odborníků jezdí už teď i do Černovické terasy. Kvalifikovaná je převážná většina z 850 zaměstnanců firmy Thermo Fisher Scientific, která vyrábí elektronové mikroskopy. Příští rok chce nabrat dalších asi dvě stě lidí.

„Vedeme prakticky neustále náborovou kampaň. Druhý problém je, že máme velmi vysoké požadavky,“ řekl ředitel výzkumu a vývoje Thermo Fisher Scientific Petr Střelec. Výroba mikroskopů se má kam rozšířit, firma má ještě nevyužité prostory, kam se teď stěhuje. Další velké společnosti by podle města měly využít spíš brownfieldy, než nové plochy.

Amazon v Brně neuspěl

Jedním z největších investorů, který měl zájem v brněnské průmyslové zóně stavět, byla firma Amazon. Před třemi lety jednala o koupi pozemků na Černovické terase. Výstavbu ale zmařily průtahy při politickém vyjednávání.

Třikrát řekli zastupitelé prodeji pozemků ne. Prošel až napočtvrté. Po něm i nutná změna územního plánu. Trvalo to měsíce. A americkému gigantovi došla trpělivost. Ze stavby za bezmála tři miliardy a patnácti stovek pracovních míst tak nebylo nic. Narozdíl od Brna se Amazon rozrůstá v Praze i středočeské Dobrovízi.

Obyvatelé Slatiny a Tuřan stále čekají na nájezd na D1

Stavba haly měla v Brně i odpůrce. Obyvatelé Slatiny a Tuřan se báli stovek kamionů, které by jim začaly jezdit pod okny. Nestačil jim ani příslib vybudování nového nájezdu na dálnici D1, který vyřkl premiér Bohuslav Sobotka.

Nájezd z mostu nevede dodnes. Volné místo na Černovické terase pořád zarůstá plevelem. Zájem o něj sice je, město jako vlastník má ale pro stavbu několik podmínek. Jednou z nich je právě vybudování nájezdu na dálnici.