Brno odmítlo sklad Amazonu, firma bude zřejmě hledat jinde

Brno - Brněnští zastupitelé dnes na mimořádném zasedání odmítli schválit podmínky, které by umožnily výstavbu rozlehlého distribučního centra americké firmy Amazon. Někteří zastupitelé přišli s návrhem, aby developerská firma CTP, která areál postaví, musela rovnou vykoupit pozemky pro dostavbu dálničního sjezdu. Další podmínkou byl požadavek konkrétní pozemky pro výstavbu areálu prozatím pouze pronajmout. Ani jednu ze smluv město neschválilo. Zástupci Amazonu se nechali slyšet, že zřejmě začnou hledat novou lokalitu. Druhá hala firmy z USA má stát u Dobrovíze u Prahy, tamní zastupitelé smlouvu s developerem schválili ve čtvrtek večer.

Brnu vadí doprava spojená se skladem firmy, nabídku odmítlo (zdroj: ČT24)

Klíčovým problémem se stal neexistující sjezd z dálnice D1 do průmyslové zóny Černovická terasa a neochota developera CTP vzít na sebe další závazky v souvislosti s budováním sjezdu. Proti sobě stála rozhodnutí odmítnout minimálně 1 500 pracovních míst, nebo zatížit ještě více dopravně rušné městské části na jihu Brna, v nichž žije přes 20 tisíc obyvatel.

Za pozemky mělo CTP zaplatit městu 214 milionů, za úpravy křižovatky pak dalších 56 milionů korun. Současně nabízelo městu pomoc při administrativních procesech a výkupech pozemků pro stavbu sjezdu.

Se dvěma novými podmínkami přišlo zastupitelstvo teprve dnes a dodatečně o nich jednalo s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD). Město jednak chtělo po firmě CTP, aby pro ŘSD vykoupila okolní pozemky určené pro výstavbu nového dálničního sjezdu.

Amazon
Zdroj: ČT24/Amazon.com

Druhý dodatek se týkal přímo místa, kde má areál Amazonu vzniknout. Tyto pozemky chtělo Brno prozatím firmě CTP pouze pronajmout - a definitivně prodat až v okamžiku, kdy bude existovat zmíněný dálniční sjezd. S tím ale developerská společnost nesouhlasila. Ta má údajně přislíbený bankovní úvěr, finanční dům ale odmítá poskytnout peníze na stavbu distribučního centra, k němuž nejsou vykoupené pozemky.

Onderka po jednání zastupitelstva uvedl, že výsledek je pro něj zklamáním. Se zastupující firmou by ale rád jednal o jiné lokalitě v blízkosti Brna. „Jeden z mých náměstků v co nejkratší době osloví zástupce developera,“ dodal primátor. Opustit definitivně možnost investice Amazonu nechce ani ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Pověří prý agenturu CzechInvest, aby se Amazonu pokusila předložit jiné místo. „Věřím, že jsme prohráli bitvu, nikoliv válku. Když to nepůjde v Brně, tak doufám, že jinde v České republice ano,“ dodal Mládek.

Náměstek ministra dopravy Kamil Rudolecký (vlevo) a ministr průmyslu Jan Mládek
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Minulý týden vyjádřil podporu stavbě sjezdu i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a označil ji za jednu z dopravních priorit. Sjezd však mohl být vybudován nejdříve v roce 2017. Právě tato proluka mezi výstavbou vlastního areálu a přilehlého dálničního sjezdu se části zastupitelů nelíbila.

Z původního oznámení vyplývalo, že denně měl Amazon obsloužit 140 nákladních aut, před Vánocemi zhruba 360. Navíc se počítalo s denním s provozem 2 000 osobních aut. Amazon na druhou stranu sliboval, že ve skladu zaměstná minimálně 1 500 lidí, před Vánocemi ještě více.

Remon Vos, ředitel CTP: „Projekt Amazonu v Brně je podle mě mrtvý. Zastupitelé rozhodli špatně ve chvíli, kdy je v Česku nejvyšší nezaměstnanost v historii.“

Raimund Paetzman, ředitel evropských investic Amazonu: „Zůstávám optimistický. Bohužel se zde objevily obtížně řešitelné problémy. Uvidíme v budoucích dnech, co bude dál.“

Dobrovíz už dala skladu zelenou

Zastupitelé Dobrovíze u Prahy, kde by měla brzy stát druhá hala Amazonu, schválili memorandum o spolupráci a smlouvu s developerem už ve čtvrtek večer. Pro byli čtyři zastupitelé, zbylí tři se hlasování zdrželi. Plány investora ale zatím narážejí na zamítavý postoj místního občanského sdružení, které se odvolalo proti rozhodnutí o umístění stavby. Rozhodování zastupitelů předcházela vzrušená debata s místními, kteří obří sklad odmítli v referendu. (Více čtěte zde)

Záznam tiskové konference po jednání zastupitelstva (zdroj: ČT24)

Amazon v ČR? Pomoc trhu práce a signál pro další, tvrdí ekonomové

Oslovení ekonomové zdůrazňují, že největší výhodou podobných obřích investic je hlavně snížení nezaměstnanosti. Projekt jednoho z nejstarších internetových obchodů je navíc dobrým signálem pro případné další investory.