Chovatelé na Zlínsku musí porazit 37 prasat, žádají veterináři

Majitelé domácích prasat na Zlínsku, která vlastní chovy ve vysoce rizikové oblasti nákazy africkým morem, budou muset do 1. prosince porazit sedmatřicet vepřů. Ve čtvrtek o tom informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Zvířata musí porazit jen neregistrovaní chovatelé domácích prasat z oblasti ohraničené elektrickými a pachovými ohradníky, takových chovů je dle veterinární správy čtyřiadvacet.

Chovatelé za nucenou porážku zřejmě žádnou kompenzaci nedostanou, lidé budou moci poražená prasata zkonzumovat.

Veterináři proto vydali minulý týden soubor mimořádných opatření, šestatřicet měst a obcí na Zlínsku muselo do středy odevzdat krajské veterinární správě soupisy všech hospodářství s chovem prasat. Nahlášeno bylo celkem 206 domácích prasat z 84 chovů, uvedl Vorlíček.

Opatření má zabránit tomu, aby se do chovů rozšířila nákaza, která je v oblasti přítomná v populaci zdejších divočáků. Africký mor prasat se od vypuknutí daří držet na území zhruba 60 kilometrů čtverečních lemovaném ohradníky. Na podzim se však kvůli říji a migraci divočáků riziko šíření nemoci zvyšuje

Každý chov se dvěma a více prasaty domácími musejí chovatelé na základě takzvaného plemenářského zákona zaregistrovat v centrální evidenci chovů, kterou vede Českomoravská společnost chovatelů. Registrace není zpoplatněná. Chovy často registrují i lidé, kteří chovají exotičtější druhy prasat.

Udělejte zabijačku už teď, přikázali chovatelům veterináři kvůli africkému moru prasat (zdroj: ČT24)

Podle veterinární správy je jednou z priorit, aby se nákaza nedostala do chovů prasat domácích. SVS proto zveřejnila kritéria biologické bezpečnosti v komerčních i nekomerčních chovech.

Prasata se například nesmí krmit odpady z veřejného stravování, je nutné vyloučit kontakt domácích prasat s divokými prasaty, zabezpečit budovu hospodářství, zajistit výměnu oblečení a bot při vstupu a výstupu do chovu a umístit tam dezinfekční zařízení na obuv. Domácí porážky v zamořené oblasti je třeba hlásit tři dny předem na krajskou veterinární správu.

Uloveny byly stovky zvířat

V ohnisku nákazy bylo podle posledních zveřejněných údajů uloveno a odchyceno do klecí 323 divočáků. U osmi z nich byla potvrzena nákaza africkým morem prasat. Dalších 144 pozitivních případů bylo nahlášeno u uhynulých kusů. Na odstřelu divočáků se kromě myslivců podílejí také policejní odstřelovači, za čtyři týdny odstřelili 68 divočáků. Podle odhadů zbývá v oblasti ještě několik desítek divočáků.

Do lesů, polí a na polní cesty ve vysoce rizikové oblasti na Zlínsku mají lidé nadále zakázaný vstup. První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června u areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati na okraji Zlína. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná, pro chovy prasat v České republice by ale mohla být fatální.